Asko-Matti Koskelainen

Piirijärjestö vaati Postin työehtosopimusshoppailua kuriin valtion omistajaohjauksella.

Vasemmistoliiton puoluekokoukseen on runsaat 1,5 kuukautta ja henkilövalintojen ympärille alkaa syntyä pöhinää. Li Andersson haluaa jatkaa vasemmistoliiton puheenjohtajana ja Hanna Sarkkinen ei ole enää käytettävissä varapuheenjohtajaksi.

Uusin ehdokas varapuheenjohtajaksi on Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston syyskokouksen esittämä pyhäjärveläinen pääluottamusmies Jouni Jussinniemi, 37.

Puoluevaltuustoon Pohjois-Pohjanmaalta valittiin Jussinniemen lisäksi, Heidi Haataja Limingasta sekä Oulusta Olli Kohonen, Suvi Röntynen ja Hilkka Haaga.

Aiemmin vasemmistoliiton varapuheenjohtajiksi on esitetty Janne Parkkilaa Savo-Karjalan piirijärjestöstä ja Minna Minkkistä Pirkanmaalta.

Ehdolle puoluesihteeriksi ovat tähän mennessä asettuneet tehtävää nykysin hoitava Joonas Leppänen ja puolueen kunnallissihteeri Mikko Koikkalainen.

ILMOITUS

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtajana jatkaa 38-vuotias sairaanhoitaja Olli Kohonen.

”Postin tulostavoitetta tarkasteltava uudelleen”

Kannanotossaan Pohjois-Pohjanmaan piirikokous piti Postin suunnittelemaa pakettikäsittelijöiden työehtosopimuskikkailua häikäilemättömänä toimintana. Postin yksityiset kilpailijat ovat julkisuudessa kertoneet, että niiden sopimusten mukaiset palkat ovat tällä hetkellä korkeammat kuin Postilla, eikä niillä ole tarvetta palkkojen leikkauksiin.

Jos Posti toteuttaa työehtosopimusshoppailun, yksityiset kilpailijat joutuvat kohtuuttomaan markkina-asemaan. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto kysyy, miksi valtion yhtiö ajaa tällaista linjaa ja mihin se johtaa. Järjestö pelkää, että kikkailu laajentuessaan johtaa matalapalkkaisten töiden lisääntymiseen ja sitä kautta julkisten kulujen kasvuun, kun ihmiset joutuisivat hakemaan palkan päälle esimerkiksi asumis- ja toimeentulotukea.

Sipilän hallitus vaati Postilta kymmenien miljoonien tuottotavoitetta. Posti vastasi tähän tavoitteeseen 2017–2018 siirtämällä lehdenjakajat liikkeenluovutuksella uuteen yhtiöön ja uuden työehtosopimuksen alle. Jakajien palkat laskivat keskimäärin 40 prosenttia.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto vetoaa omistajaohjauksesta vastaavaan ministeri Sirpa Paateroon, että Postin tulostavoitetta tarkasteltaisiin uudelleen. Postipalveluja tarvitsevat niin kansalaiset kuin yritykset kaikkialla Suomessa, myös harvaan asutuilla alueilla kuten Pohjois-Pohjanmaalla.