Lehtikuva/Onni Ojala

Kolme ammattijärjestöä on tänään ilmoittanut valmistautuvansa työtaisteluihin, jos hallitus ei peräänny aikeistaan helpottaa irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä.

Opetusalan ammattijärjestö ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL liittyivät tänään hallituksen vastaiseen ay-rintamaan. Ne ilmoittivat olevansa valmiit järjestöllisiin toimiin, jos hallitus ei vedä pois esitystään irtisanomisten helpottamisesta alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Aiemmin torstaina vastaavan ilmoituksen teki Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy. Viime viikolla puolestaan Teollisuusliitto ilmoitti aloittavansa mittavat järjestölliset toimet, jos hallitus ei peräänny.

OAJ:lla on noin 120 000 ja JHL noin 220 000 jäsentä. Tehyllä puolestaan on yli 160 000 jäsentä.

– Ei ole tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, että esityksellä saataisiin aikaan työllisyysvaikutuksia. Vaikutus työllisyyteen voi olla pikemminkin negatiivinen. Lainsäädäntöön syntyisi keinotekoinen raja, jonka jälkeen työnantajan ei enää kannata palkata uusia työntekijöitä irtisanomissuojan vahvistuessa, huomauttaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huomauttaa, että Suomessa irtisanominen ei ole tähän mennessäkään ollut kohtuuttoman vaikeaa.

ILMOITUS

– Kyse olisi laajasta muutoksesta, joka koskisi yksityisalalla suurta joukkoa yrityksiä ja opetus- ja kasvatusalalla satoja työntekijöitä, Luukkainen tiivisti.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä antoi keskiviikkona tukensa ay-liikkeelle.

Hallitus ilmoitti eilen budjettiriihen yhteydessä, että se ei aio luopua esityksestään heikentää työsuhdeturvaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.