Jarmo Lintunen

Liitto vaatii hallitusta lopettamaan pienissä yrityksissä irtisanomista helpottavan lain valmistelun.

Teollisuusliitto ilmoittaa aloittavansa mittavat järjestölliset toimet hallitusta vastaan. Toimet tulevat etenemään vaiheittain, ja niiden alkamisajankohdan Teollisuusliitto sanoo kertovansa myöhemmin. Päätöksen painostustoimista teki perjantaina Teollisuusliiton hallitus yksimielisesti. Niiden luonnetta liitto ei vielä yksilöi.

Liitto sanoo olevansa valmis harkitsemaan painostustoimista luopumista, jos hallitus lopettaa pienillä työpaikoilla irtisanomisia helpottavan lain valmistelun.

”Sipilän hallituksen syntilista työelämän heikennyksissä on synkeän pitkä. Työntekijöitä on kuritettu työsuhdeturvaan, koulutukseen ja työttömyysturvaan kohdistuvilla leikkauksilla”, Teollisuusliiton tiedotteessa kirjoitetaan.

Nyt Teollisuusliiton hampaissa on hallituksen kehysriihessä ilmoittama lakiesitys, jolla helpotettaisiin irtisanomista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Alle 30-vuotiaiden nuorten perusteettomien määräaikaisuuksien sallimisesta hallitus luopui, koska se olisi hyvin todennäköisesti ollut perustuslain vastainen.

”Alle 20 henkeä työllistäviä yrityksiä koskeva pöyristyttävä esitys on yhä valmistelussa, vaikka sen tehoon uskovia asiantuntijoita ei Suomesta juuri löydy”, Teollisuusliitto päättää tiedotteensa.

Teollisuusliitto syntyi tämän vuoden alussa, kun Metalliliitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja Puuliitto yhdistyivät. Jäseniä liitolla on kotisivujensa mukaan 226 000, joista 79 prosenttia on miehiä ja 21 prosenttia naisia.

Teollisuusliitto on SAK:n jäsen.