tehy

Ay-liike vaatii hallitusta perääntymään aikeistaan helpottaa irtisanomista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on valmis työtaistelutoimiin, jos hallitus ei peräänny aikeistaan heikentää työsuhdeturvaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Tehyn hallitus antoi keskiviikkona puheenjohtajalle valtuudet päättää tarvittaessa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon julistamisesta tai muusta työtaistelutoimesta.

– Tehy ei voi hyväksyä jäsentensä työsuhdeturvan heikentämistä tällä tavoin. Edellytämme, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan samanarvoisesti riippumatta työnantajan koosta ja vaadimme, että hallitus luopuu esityksen eteenpäin viemisestä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Tehy huomauttaa, että hallituksen sote-uudistus tuo toteutuessaan runsaasti lisää yksityisiä yrityksiä sosiaali- ja terveysalalla. Tehyn mukaan erityisesti sosiaalialan yksityisissä yrityksissä on työsuhdeongelmia paljon.

– Esitys on ongelma myös tasa-arvon kannalta. Sosiaali- ja terveysalalla työsuhdeturvasta ei ole samanlaisia suojaavia määräyksiä työehtosopimuksissa kuten monella miesvaltaisella alalla. Lakiesitys onkin johtamassa isoihin uusiin ongelmiin naisvaltaisella sote-alalla, Rytkönen sanoo.

Tehyllä on yli 160 000 jäsentä, joista yli 90 prosenttia on naisia.

ILMOITUS

Laaja vastarinta

Tehyn lisäksi useat ammattijärjestöt ovat kritisoineet hallituksen esitystä. Esimerkiksi Teollisuusliitto on ilmoittanut Tehyn tavoin olevansa valmis työtaistelutoimiin, jos hallitus ei vedä esitystään pois.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä antoi eilen täyden tukensa

– Hallitus yrittää korjata ongelmaa, jota ei ole olemassa keinolla, joka ei toimi, tiivisti puolueen puheenjohtaja Li Andersson.