Lehtikuva/Mikko Stig

Hallitus ajaa jääräpäisesti irtisanomisten helpottamista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä antaa tukensa ammattiyhdistysliikkeen toimille hallitusta vastaan. Ay-liike on ilmoittanut aloittavansa mittavat toimet, jos hallitus ei vedä pois esitystään irtisanomisten helpottamisesta alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

– Hallitus väittää irtisanomissuojan heikentämistä työllisyystoimeksi, vaikka vahvan tutkijakonsensuksen mukaan tämänkaltaisten toimenpiteiden työllisyysvaikutuksista ei ole näyttöä. Sen sijaan heikennys toisi lisää mielivaltaa ja turvattomuutta työmarkkinoille ja heikentäisi työntekijän neuvotteluasemaa, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi tänään Lahdessa.

Esitys helpottaisi irtisanomista yli 90 prosentissa yrityksissä. Vasemmistoliiton mukaan muutos tuottaisi työpaikoilla pelon ilmapiiri. Esityksessä mainittua 20 työntekijän rajaa puolue pitää keinotekoisena. Se myös asettaisi työntekijät keskenään eriarvoiseen asemaan.

– Hallitus yrittää korjata ongelmaa, jota ei ole olemassa keinolla, joka ei toimi. OECD:n mukaan yksilöperusteinen irtisanomissuoja on Suomessa kansainvälistä keskitasoa ja kollektiivinen irtisanomissuoja verrokkimaita heikompi, Andersson huomautti.

Työelämän heikennysten sijaan hallituksen tulisi vasemmistoliiton mielestä keskittyä toimiin, joilla pystyttäisiin vaikuttamaan pitkäaikaistyöttömyyteen.

– Työllisyyden kohentaminen ja kohtaanto-ongelman ratkaiseminen edellyttävät osaamisen kehittämistä, palkkatukijärjestelmän uudistamista sekä työn ja sosiaaliturvan yhdistämisen helpottamista. Sosiaaliturvabyrokratiaa on purettava ja työn vastaanottamista helpotettava, Andersson tiivisti.