Lehtikuva/Jussi Nukari

Kommentti: Kun henkilö aiheuttaa puolueelle skandaalin, voi asian hoitaa ripeästi ja kerralla. Tai sitten niin kuin perussuomalaiset: venkoilla loputtomasti.

Vasemmistoliiton piinaava runsas puolivuorokautinen alkoi Ylen uutisesta torstaina kello 18.23. ”Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustama Twitter-tili kehottaa tappamaan fasistit ja ilmastomuutoksen kieltäjät”, kuului alkuperäinen otsikko. Nyt se on ajantasaistettu.

Tänään kello 11.52 tuli vasemmistoliiton tiedote: Vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja irtisanoutunut tehtävistään. Kansan Uutisten juttu ehti ulos neljä minuuttia ennen.

Puolueen uskottavuutta vakavasti uhanneelta kriisiltä vältyttiin, koska toiminnanjohtaja Misha Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä lähteneitä iljettäviä viestejä ei vähätelty eikä harjoitettu whataboutismia: entäs natsit?

Vasemmistoliitossa selvitettiin kuumeisesti koko torstai-ilta sitä, mitä on tapahtunut, ja reagoitiin niin nopeasti kuin se inhimillisesti katsoen on mahdollista. 2,5 tuntia kohun alkamisesta maailmalle lähti ensimmäinen viesti:

Tänään ennen aamukahdeksaa puheenjohtaja Li Andersson aloitti viestiketjun, jossa tehtiin puolueen kanta selväksi ja luvattiin, että tämä ei jää tähän:

ILMOITUS

Kansan Uutiset kertoi asiasta aamulla.

Ja siis ennen puolta päivää tiedotettiin, että toiminnanjohtaja jättää paikkansa välittömästi ja pyytää anteeksi tuottamaansa pettymystä.

Kauneusvirhe asiassa on se, että Dellinger pyysi jo ennen eroilmoitustaan anteeksi puolueelta, puoluetovereilta ja äänestäjiltä, mutta ei niiltä, joita hänen tililtään on uhkailtu.

Asia lienee ainakin pääosin loppuunkäsitelty. Vasemmistoliiton sauna oli kärähtää, mutta tilanne hoidettiin mallikelpoisesti ja vauriot jäivät vähäisiksi. Puolue ja puoluejohto osoittivat, että vihapuhe ja väkivallalla uhkailu otetaan tosissaan myös teoissa eikä vain sanoissa. On nollatoleranssi.

Miksi tähänkin juttuun pitää vetää mukaan perussuomalaiset? Siksi, että siinä puolueessa vihapuhe on meriitti eikä moitteen aihe. Ei sitä paheksuta edes sanoissa. Natsien kanssa veljeilystä taas joutuu korkeintaan ”harjatuksi”, kuten kansanedustaja Olli Immoselle kävi Timo Soinin kaudella. Siis jäähylle eduskuntaryhmästä pariksi kuukaudeksi.

Tämän viikon fasismi-jupakassa perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Toni Jalonen erosi itse niin kuin Dellingerkin, mutta eduskunnassa on käynnissä prosessi, joka koskee kansanedustaja Juha Mäenpään vieraslajipuhetta. Perustuslakivaliokunta on onnistuneesti ollut suojassa puoluepolitikoinnilta, mutta nyt perussuomalaiset ilmoittivat jo ennen sen tutkinnan alkua, että Mäenpään mahdollinen syyte estetään.

Nykyinen puoluejohto ei edes harjaa törttöilijöitä. Tavallaan perussuomalaiset on yhtä johdonmukainen kuin vasemmistoliitto, se on myönnettävä.