Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Toimihenkilöjärjestön mukaan mitään yhtä viisastenkiveä ei ole.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mukaan millään yksittäisellä toimenpiteellä ei saavuteta 75 prosentin työllisyystavoitetta. Tarvitaan useita toimia ja ne ovat luonteeltaan erilaisia.

STTK:n omalla listallaluetellaan 19 keinoa, jotka tulisi käynnistää heti työllisyyden parantamiseksi. Keskus- ja muut järjestöt ovat listanneet keinojaan pääministeri Antti Rinteen koolle kutsumaan Kasvu ja luottamus -seminaariin, joka järjestetään illalla. Se on lähtölaukaus kolmikantavalmistelulle, jolla tavoitellaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

STTK pitää tärkeimpänä keinona panostuksia aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja työllisyyspalveluiden tehostamista, oikeaa kohdentamista sekä henkilökohtaisen palvelun vahvistamista. Työvoimapalveluiden resurssit on saatava vastaamaan pohjoismaista tasoa.

– Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin edellyttää ennen kaikkea tehokkaita, oikein kohdennettuja ja laadukkaita palveluita, jotta erityisesti vaikeasti työllistyville, kuten ikääntyville, nuorille, maahanmuuttajille ja osatyökykyisille voidaan tarjota riittävä yksilöllinen tuki nopeuttamaan työllistymistä. Palkkatuen käyttöä tulisi lisätä ja siihen liittyvää byrokratiaa karsia, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Muita STTK:n keinoja ovat muun muassa palkkatuen käytön lisääminen, kohtaanto-ongelman ratkaiseminen parantamalla työvoiman liikkuvuutta määräaikaisella työmatkojen verovähennysten lisäämisellä sekä muuttoavustuksella, ja ensimmäisen työntekijän palkkaamisen sivukulujen määräaikainen alentaminen.

Aiemmin työllisyyskeinoistaan ovat kertoneet muun muassa SAK ja EK.