Lehtikuva/Martti Kainulainen

Aino-Kaisa Pekonen sanoi jo ennen vaaleja, että valmistelua on jatkettava maakuntamallin pohjalta.

Vasemmistoliitosta kommentoitiin ytimekkäästi, mutta tyytyväisinä hallitusneuvottelujen puoluejohtajien tänään julkistamaa sote-linjausta. Maakuntia tulee 18 ja niille vaaleilla valittavat päättäjät. Maakuntien toimialat valmistellaan parlamentaarisesti ensi vuoden loppuun mennessä.

Puheenjohtaja Li Andersson kiteytti ratkaisun olevan hyvä: ”Palvelut kootaan kuntia suuremmille alueille, niitä tuotetaan pääosin julkisina palveluina ja maakunnille tulee verotusoikeus (parl.valmistelu) sekä suorilla vaaleilla valittuja päättäjiä.”

Tavallinen ”sukankuluttaja” hyötyy Anderssonin mukaan ratkaisusta näin:

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mukaan tulkinta, että ”keskusta voitti maakuntansa”, on väärä.

Tosiasiassa myös vasemmistoliitolle tämä malli olisi sopinut jo viime vaalikaudella, Pekonen kirjoitti Facebookissa.

ILMOITUS

Kivi kengässä Pekosen mukaan oli kokoomuksen ajama laaja valinnanvapaus, joka olisi avannut sote-palvelut laajasti markkinoille.

Sitä ei nyt tule.

Nyt sovittu linjaus on juuri sellainen, josta Pekonen puhui Kansan Uutisten haastattelussa maaliskuussa ennen eduskuntavaaleja.

– Me näemme maakuntamallin mahdollisuutena. Ajatuksenamme on, että soten valmistelua jatkettaisiin maakuntamallin pohjalta, Pekonen sanoi tuolloin.

Vasemmistoliiton mallissa maakunnille pitäisi antaa verotusoikeus. Maakunnat järjestäisivät ja pääasiassa tuottaisivat sosiaali- ja terveyspalvelut. Uudet sote-keskukset olisivat myös julkisen puolen tuottamia, Pekonen kaavaili maaliskuussa.

Hallitusneuvotteluissa linjattiin torstaina, että maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen valmistellaan parlamentaarisessa komiteassa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!