Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tehtävät ratkaistaan parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä.

Hallitusneuvotteluissa sovittu sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen linjaus toteutetaan 18 maakunnan pohjalta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aamulla.

Hallitusneuvottelupuolueiden puheenjohtajat julkistivat hetki sitten linjauksen siitä, mitä asiasta on tarkemmin sovittu.

Maakuntien päättäjät eli valtuutetut valitaan suorilla vaaleilla. Suomi on siis saamassa eduskunta-, kunta- ja eurovaalien lisäksi maakuntavaalit.

Keskusta ajoi Juha Sipilän hallituksessa monialaisia maakuntia eli niille paljon muitakin tehtäviä kuin sosiaali- ja terveystoimi. Hallitusneuvotteluissa on nyt linjattu, että maakunnille tulee ensivaiheessa lisäksi pelastustoiminta ja ensihoito.

Osa uudistuksesta valmistellaan parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä. Vasta silloin ratkeaa kokonaisuus siitä, mitkä kaikki tehtävät kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta siirretään maakunnille. Lainsäädännön valmistelu tehdään, kun parlamentaarinen valmistelutyö on saatu päätökseen.

ILMOITUS

Myös maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen valmistellaan parlamentaarisessa komiteassa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Rinne kertoi jo aamulla, että maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Täydentäviä palveluita voivat tuottaa yksityiset yritykset ja kolmas sektori. Kuntien roolista tehdään erillinen selvitys ja niiden rooli ratkaistaan vuoden 2019 loppuun mennessä

Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisu selvitetään tämän vuoden loppuun mennessä yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa.