Jarno Mela

Valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli tänään budjettiesityksensä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) tänään julkistama budjettiesitys ei helpota pienituloisten asemaa, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Andersson katsoo, että budjetti tulee todennäköisesti kasvattamaan eriarvoisuutta.

– Pienituloisten toimeentuloa heikentävät sosiaaliturvan ja hyvinvointipalveluiden leikkaukset pidetään voimassa ja suurituloisia suosivat veronkevennykset ilmeisesti jatkuvat. Kun samalla lisätään tasaveroja, kasvattanee tämäkin budjetti eriarvoisuutta, Andersson toteaa tiedotteessaan.

Myöskään työttömien arki ei Orpon budjettiesityksessä muutu helpommaksi. Andersson vaatiikin lisää panostuksia työvoimapolitiikkaan, sillä Suomen työttömyys on edelleen varsin suurta vahvasta talouskasvusta huolimatta.

”Hallitus on kasvattanut saastuttavan energian tukia ja päättänyt hakata lisää metsää. Nämä toimet eivät hillitse ilmastonmuutosta vaan vauhdittavat sitä.”

– Palkkatuen määrärahoja on korotettava ja sen rajoituksista luovuttava. Todellisen kannustinloukun muodostavaa byrokratiaa pitää karsia.

Andersson kritisoi Orpon ympäristöveropuheita jo Facebook-kirjoituksessaan. Iltapäivän tiedotustilaisuus ei tuonut asiaan muutosta.

ILMOITUS

– Totuus on, että tämä hallitus on kasvattanut saastuttavan energian tukia ja päättänyt hakata lisää metsää. Nämä toimet eivät hillitse ilmastonmuutosta vaan vauhdittavat sitä.

Vasemmistoliitto on kaikissa vaihtoehtobudjeteissaan esittänyt ympäristö- ja ilmastorahoituksen kasvattamista ja ympäristöystävällisiä veromuutoksia, Andersson muistuttaa.

– Hallitus ei onnistunut leikkaamaan ympäristölle haitallisista verotuista senttiäkään, mutta me toimme oman muutoslistamme avoimesti julki. Supistaisimme haitallisia tukia välittömästi 200 miljoonalla eurolla, ja ensi vaalikaudella yhteensä ainakin 500 miljoonalla, Andersson sanoo.

– Näin vapautuneet varat tulisi hyvätuloisten verokevennysten sijaan ohjata suomalaiseen koulutusjärjestelmään, muun muassa oppivelvollisuuden pidentämiseen, sekä tuotekehitykseen, innovaatioihin ja tutkimukseen, hän päättää.