Lehtikuva/Michaela Rehle

Ainoa henkiin jäänyt pääepäillyistä tuomittiin, mutta monta kysymystä jäi yhä ilmaan.

Viiden vuoden oikeudenkäynnin jälkeen luettiin keskiviikkona tuomiot uusnatsien vuonna 2000–2007 Saksassa tekemistä rasistisista murhista.

Pääsyytetty Beate Zschäpe, 43, tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kymmenestä murhasta. Lisäksi yksi syytetty tuomittiin avunannosta 10 vuodeksi, kaksi 3 vuodeksi ja yksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.

Beate Zschäpe murhasi yhdessä kahden rikostoverinsa kanssa kahdeksan turkkilaissyntyistä, yhden kreikkalaissyntyisen ja yhden poliisin.

Murhat tehtiin vuosina 2000-2007.

Murhat tehtiin eri puolilla Saksaa, mutta Zschäpe asui yhdessä murhiin osallistuneiden rikostoveriensa Uwe Böhnhardtin ja Uwe Mundlosin kanssa Zwickaussa. Böhnhardt ja Mundlos tekivät ilmeisesti itsemurhan ennen kiinni jäämistään.

Kolmikko oli muodostanut uusnatsisolun muutamaa vuotta ennen murhasarjan alkamista. Epäilykset kääntyivät heitä kohtaan vasta vuonna 2011 epäonnistuneen pankkiryöstön jälkeen. He tekivät murhien lisäksi kaksi pommi-iskua ja 15 pankkiryöstöä.

Tapahtumien selvittely osoitti vakavia puutteita Saksan osavaltioiden poliisi- ja turvallisuuselimien toiminnassa. Ilmaan on jäänyt epäilyjä niiden piirissä esiintyvistä uusnatsisympatioista ja rikosten peittelystä. Tutkinta ei ole tuonut vastausta kaikkiin kysymyksiin.

Koko murhasarjan ajan niiden tutkinnan päälinjana olivat turkkilaisyhteisön keskinäiset välienselvittelyt.