Lehtikuva/ DAVID EBENER

Hampurissa tehtiin sunnuntaina uusi pidätys koko maata järkyttäneessä uusnatsien sarjamurhajutussa.

Hampurissa pidätetty 37-vuotias mies on neljäs epäilty uusnatsijoukossa, jonka uskotaan surmanneen ainakin kymmenen ihmistä vuosikymmenen aikana.

Viime viikolla Jenassa antautui poliisille Beate Z:na tunnettu nainen. Pari päivää aikaisemmin Uwe M. ja Uwe B. kuolivat Eisenachissa tehdyn pankkiryöstön jälkeen. Poliisin mukaan he ilmeisesti ampuivat itsensä jouduttuaan poliisien piirittämäksi.

Kaksi Uwea löytyivät palaneesta asuntovaunusta. Sieltä löytyi myös pistooli, joka voitiin liittää vuonna 2007 tapahtuneeseen 22-vuotiaan naispoliisin Michele Kiesewetterin murhaan Heilbronnissa.

Tästä alkoi purkautua vyyhti, joka yhdisti Uwet ja Beate Z:n myös yhdeksän niin sanotun ”kebab-murhan” sarjaan vuosien 2000 ja 2006 välillä. Uhreista kahdeksan oli turkkilaista ja yksi kreikkalaista syntyperää, ja kaikki olivat pikkupuotien pitäjiä. Jokaista oli ammuttu teloitustyyliin lähietäisyydeltä päähän.

”Maanalaiset kansallissosialistit”

Murhasarja oli ollut ratkaisematon arvoitus Saksan poliisille. Sen oli arveltu liittyvän järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta uhrien taustasta ei löytynyt mitään tällaiseen viittaavaa.

ILMOITUS

Nyt etsintä kolmikon asuttamassa talossa Zwickaussa vei tutkinnan uusille urille. Yksi shokeeraavimmista löydöistä oli 15 minuutin mittainen dvd, jossa Maanalaiset kansallissosialistit -nimellä esiintynyt ryhmä ilmoitti tehneensä murhat. DVD:tä oli kopioitu lähetettäväksi islamilaisille kulttuurijärjestöille sekä tiedotusvälineille.

Der Spiegel on esittänyt joitakin still-kuvia makaaberista videosta. Niissä näkyy uhrien ruumiita sekä animoituja Vaaleanpunainen pantteri -hahmoja murhapaikoilla. ”Saksan kiertue – yhdeksän turkkilaista ammuttu”, sanotaan yhdessä sarjakuvahahmon pitelemässä kyltissä.

Murhasarja tapahtui Nürnbergissä, Münchenissä, Rostockissa, Hampurissa, Kasselissa ja Dortmundissa. Joskus murhien välillä oli vain muutamia päiviä, joskus yli vuosi. Zwickaun talosta löytyi pistooli, jota uskotaan käytetyn murhissa.

Kolmikon talo on osittain palanut. 36-vuotiasta Beate Z:aa epäillään sen räjäyttämisestä.

Kolmikon epäillään liittyvän myös pommi-iskuun Kölnin turkkilaisalueella vuonna 2004.

Jenan pommintekijät

Tapahtumasarjan paljastuminen on ollut shokki saksalaisille. Nyt näyttäisi olevan kyseessä uudentyyppinen uusnatsien väkivalta, koska toisin kuin yleensä, tekijät eivät ole hakeneet julkisuutta vaan jatkaneet murhasarjaansa hiljaisuudessa.

Uwe M., Uwe B. ja Beate Z. olivat sinänsä tunnettuja äärioikeistolaisia. He kuuluivat Thüringer Heimschutz -nimiseen uusnatsiryhmään. Tätä ryhmää edelsi Anti-Antifa Ostthüringen -ryhmä, jota epäiltiin 1990-luvulla useista pommiuhkauksista ja -iskuista.

Poliisi ryhtyi tutkimaan kolmikon toimia tammikuussa 1997 sen jälkeen kun heidän epäiltiin lähettäneen kirjepommilta vaikuttaneita, mutta räjähtämättömiä kirjeitä Jenan kaupungin viranomaisille, poliisin päämajaan ja paikalliseen sanomalehteen.

Syyskuussa 1997 heidät pidätettiin, kun Jenan teatterin eteen oli jätetty valepommi hakaristillä koristellussa salkussa. Heidät kuitenkin vapautettiin pian.

Tammikuussa 1998 kolmikon asunnoista ja autotalleista löytyi putkipommeja, 1,4 kiloa tnt-räjähdettä sekä äärioikeiston propagandamateriaalia. Kolmikosta annettiin pidätysmääräys, mutta heitä ei pidätetty.

Pian tämän jälkeen ”Jenan pommintekijöinä” tunnettu kolmikko katosi maan alle.

Miksi ei pidätetty?

Saksassa on kysytty, miten kolmikko pystyi 13 vuoden ajan välttämään pidätyksen. Julkisuudessa on esitetty epäilyjä, että joku suojeli kolmikkoa. Pahimman vaihtoehdon mukaan heillä on saattanut olla suojelija jopa Thüringenin osavaltion perustuslain suojeluvirastossa. Virasto vastaa suojelupoliisia.

Kolmikko ei edes ollut tavattoman näkymättömissä. Uwe M. ajeli autolla, jonka rekisterinumero oli J-AH 41. Kirjaimet viittaavat Jenaan ja Adolf Hitleriin. Kerran Uwe M. yritti ajaa polkupyörällä ajaneen vasemmistopunkkarin yli. Beate Z. katkaisi erään naisen käden tappelussa.

Kolmikko nähtiin myös uusnatsien mielenosoituksessa Jenan lähellä olevassa Saalfeldissa sekä erään holokaustinkiistäjän oikeudenkäynnissä Erfurtissa.

Jenan pommintekijöiden tutkinta lopetettiin 2003, kun heidän 1990-luvun rikoksensa vanhenivat.

Kolmikon uskotaan elättäneen itsensä pankkiryöstöillä. Heitä epäillään 13 aseellisesta pankkiryöstöstä itäisessä Saksassa.

Vasemmistopuolue Linkeä Thüringenin osavaltioparlamentissa edustava Martina Renner vaatii selvitystä siitä, ovatko osavaltion tiedusteluelimet sekaantuneet kolmikon suojelemiseen.

NPD:n kieltoa vaaditaan

Hampurissa sunnuntaina pidätetyn miehen epäillään olleen yhteydessä kolmikkoon 1990-luvulta lähtien. Hänen uskotaan antaneen heille muutama kuukausi sitten passinsa sekä vuonna 2007 ajokorttinsa. Lisäksi hänen epäillään vuokranneen heidän puolestaan asuntovaunuja. Yksi niistä liittyy Heilbronnin poliisimurhaan.

Murhasarjan paljastuminen on nostanut uudelleen keskusteluun vaatimuksen äärioikeiston Kansallisdemokraattisen puolueen (NPD) kieltämisestä. Thüringer Heimschutzilla epäillään olleen ainakin paikallistasolla läheinen yhteys NPD:hen.

NPD on yritetty kieltää useita kertoja. Vuonna 2003 yritys kariutui perustuslakituomioistuimessa siihen, että osa todistusaineistosta oli hankittu laittomasti soluttautujien avulla.

Nyt kieltoa vaativat muun muassa Baijerin osavaltion sisäministeri Joachim Hermann sekä Saksan poliisien ammattiliitto GdP.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi sunnuntaina ”hälyttävien löytöjen” Thüringenin kolmikon toiminnasta olevan ”shokki”. ”On häpeällistä, että jotain tällaista tapahtuu maassamme”, sanoi Merkel.

Saksan sisäministeri Hans-Peter Friedrich totesi, että kaikista vuodesta 1998 lähtien tapahtuneista selvittämättömistä rikoksista, joissa on epäilty kytkentää äärioikeistoon, suoritetaan uusi tutkinta kolmikon mahdollisen osuuden selvittämiseksi.