Lehtikuva/ CHRISTOF STACHE

Beate Zschäpen oikeudenkäynti alkoi Münchenissä.

Historiallinen oikeudenkäynti uusnatsimurhista syytettyä Beate Zschäpeä ja neljää avunannosta syytettyä vastaan alkoi Münchenissä maanantaina aamupäivällä. 38-vuotias Zschäpe on syytteessä osallisuudesta vuosina 2000–2007 tapahtuneeseen murhasarjaan, jossa Maanalaisiksi Kansallissosialisteiksi (NSU) itseään kutsuneet murhasivat kymmenen ihmistä.

NSU:n muut jäsenet Uwe Böhnhardt ja Uwe Mundlos tekivät itsemurhan.

Zschäpe tuotiin oikeuteen ilman käsi- ja jalkarautoja. Mustavalkoisiin vaatteisiin pukeutunut nainen ei peitellyt kasvojaan toisin kuin muut syytetyt.

Ei-toivottu lapsi

Kuka on moninkertaiseksi murhaajaksi syytetty Zschäpe?

Oikeudenkäynnin alla Der Spiegel -lehti julkisti henkilökuvan rikkinäisen perheen tytöstä, jota naapurit pitivät sosiaalisena ja mukavana.

ILMOITUS

Beate Zschäpe syntyi Jenassa tammikuussa 1975 ei-toivottuna lapsena. Hänen äitinsä opiskeli Romaniassa hammaslääkäriksi ja isä oli todennäköisesti romanialainen opiskelija, joka kielsi isyytensä. Beate Zschäpe kasvoi Jenassa isovanhempiensa luona ensimmäiset viisi vuottaan.

Nuorisokerhosta äärioikeistoon

Jenalaisessa nuorisokerhossa Beate Zschäpe tapasi opettajan pojan Uwe Mundlosin ja heistä tuli pari vuonna 1993. Samaan aikaan he liittyivät paikalliseen äärioikeistolaiseen toimintaan, missä vaikutti myös Uwe Böhnhardt, insinöörin ja opettajan poika ja uusnatsi.

Kolmikko kuului militantin äärioikeistolaisryhmän Kameradschaft Jenan perustajiin. Thüringenin alueellisen tiedustelupalvelun mukaan siihen ja muihin äärioikeistolaisiin järjestöihin kuului noin 170 jäsentä 1990-luvun lopussa.

Uusnatsit perheenä

Beate Zschäpen välit äitiinsä olivat jännittyneet. Hän piti uusnatseja perheenään. He vandalisoivat fasismin uhrien muistomerkkejä ja alkoivat valmistaa pommeja vuokratuissa autotalleissa. Kolmikko meni maan alle poliisin tehtyä ratsian yhteen tällaiseen autotalliin tammikuussa 1998.

”Ei olisi ikinä uskonut…”

Seuraavina vuosina Zschäpe käytti kymmenkuntaa henkilöllisyyttä. Hän oli terrorisolun ystävälliset kasvot naapurustossa ja sanoi asuvansa poikaystävänsä ja tämän veljen kanssa. Mundlos ja Böhnhardt herättivät epäilyjä, mutta Zschäpen sanottiin solun paljastumisen jälkeen olleen henkilö, joka vei huolet pois astuessaan huoneeseen. Hän järjesti grillijuhlia, solmi ystävyyssuhteita ja oli normaali nuori nainen. Juuri sellainen, josta totuuden paljastuttua sanotaan, että en olisi koskaan uskonut…

Zschäpen äiti sanoi kuulusteluissa, että välit olivat huonot tyttären poliittisten näkemysten takia, vaikka hän ei koskaan niistä suoraan puhunutkaan.

Zschäpe on vaiennut kuulusteluissa ja sanonut vaikenevansa myös oikeudenkäynnissä, joka voi kestää kaksi vuotta. Syytekirjelmässä on 488 sivua. Todistajia kuullaan 600.

Mielentilatutkimuksessa Zschäpe todettiin syyntakeiseksi.