Jarno Mela

Lappilainen Markus Korjonen kiteytti vasemmistoliiton puoluevaltuustossa, että politiikka on muutakin kuin sote-soppaa.

Puoluevaltuusto innostui keskustelemaan nuorten asemasta ja koulutuksesta. Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski vaati hallitukselta omassa avauspuheessaan koulutussäästöjen perumista.

Myös turvapaikanhakijoiden asemasta, maakuntauudistuksesta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta keskusteltiin.

Vasemmistoliitto julkisti ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman puoluevaltuustoa edeltävänä päivänä.

Yhä useampi opiskelija joutuu hakemaan toimeentulotukea.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson painotti tänään tiedotustilaisuudessa, että myös ilmastonmuutoksen torjunta on kovaa turvallisuuspolitiikkaa.

Nuorten syrjäyttäminen uhka yhteiskuntarauhalle

Mira-Veera Auer Helsingistä ja Tarmo Raatikainen Pohjois-Pohjanmaalta nostivat esiin nuorten karun tilanteen, jota hallituksen toimet heikentävät. Raatikainen oli erityisen huolissaan poikien syrjäytymisestä, mikä näkyy jo heikompana lukutaitona.

ILMOITUS

Auer pelkää, ettei kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten-sinisten johdolla turvat yhteiskuntarauhaa.

– Hallituksen politiikka on raivostuttavaa. Se on oikeusvaltion vastaista ja murentaa yhteiskuntaa.

Auer esittää uusjakoa valtaan. Valtaa on siirrettävä kansalaisille sekä toteuttava perustulo ja kuuden tunnin työpäivä.

Koulutus paras lääke syrjäytymiseen

Helsinkiläinen Sirkku Ingervo vaati maksutonta toisen asteen koulutusta.

– Se on tärkeä tavoite, johon vasemmistoliitto on ilokseni sitoutunut.

Ingervo on huolestunut hallituksen innosta tukea korkeakouluvalinnoissa ylioppilaskirjoitusten arvosanoja, mikä lisää lukioikäisten paineita.

Hän nosti esiin myös ammatillisen koulutuksen reformin haittoja.

– Koulutusreformi tuottaa pitkiä, jopa puolen vuoden palkattomia harjoitteluita koulutussopimuksen nimissä. Palkallisen oppisopimuskoulutuksen käyttö varmasti vähenee, kun samat nuoret saa ilmaiseksi työpaikoille.

Perustulo pelastaisi opiskelijat

Vasemmisto-opiskelijoiden edustaja Ida Akkila kiitteli vasemmistoliiton esitystä opintorahan nostamisesta 90 eurolla 340:een euroon.

– Se olisi hieno askel osoittaa arvostusta ja huolenpitoa opiskelijoille.

Akkila pitää häpeällisenä ja epäinhimillisenä opiskelijoiden kannalta opintotuen lainapainotteisuutta.

– Usean alan opinnoissa osa -ja jopa vuokratyön tekeminen on haastavaa sovittaa opintojen tehokkuuteen.

Hän muistuttaa, että yhä useampi opiskelija joutuu hakemaan toimeentulotukea, mikä asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan. Lainalla elävät saavat tienata 660 euroa, kun toimeentulotuella palkkatulo voi olla 300 euroa.

– Perustulo on tähän ratkaisu, sanoo Akkila.

Suomi mukaan ydinaseet kieltävään sopimukseen

Puoluevaltuuston helsinkiläinen jäsen Mia Haglund vetosi ydinaseriisunnan puolesta ja YK:n ydinsopimuksen allekirjoittamisen puolesta.

– YK:n sopimuksen ovat allekirjoittaneet maat kuten Itävalta, Irlanti, Uusi-Seelanti ja Vatikaani. Miksi me emme voisi seistä näiden maiden rinnalla sopimuksen allekirjoittajina, kysyi Haglund.

Pohjoismainen vihreä vasemmisto on jättänyt Pohjoismaiselle neuvostolle jäsenaloitteen, jossa kannustetaan kaikkia Pohjoismaita allekirjoittamaan YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ja ehdotetaan Pohjoismaita julistautumaan ydinasevapaaksi alueeksi.

– Pohjoismaista ainoastaan Ruotsi äänesti YK:ssa ydinaseiden kieltävän sopimuksen puolesta. Timo Soini on tehnyt Suomen puolesta selväksi, ettei hänen ulkoministerikautenaan näin tulla tekemään, huomauttaa Haglund.

Ari Parviainen Hämeestä haluaa rakentaa vasemmistoliitosta rauhan puolueena. Hän vaati pääministeri Juha Sipilää (kesk.) viheltämään sotapolitiikan poikki.

– Kyllä Euroopan yllä on valitettavasti sodan kumu. Oikeistovoimat ovat kasvattaneet voimiaan. Sodanuhkaan on vastattava, vaati Parviainen.