Jarno Mela

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski vaatii turvaamaan koulutuksen maksuttomuuden. Oppimateriaaleista on tehtävä maksuttomia myös toisella asteella.

– Vasemmisto haluaa suuntautua koulutuspolitiikassa 12-vuotisen perusopintojärjestelmän kehittämiseen. Tällä varmistettaisiin se, että koko ikäluokalle taataan riittävä koulutus, sanoo Lohikoski.

Hallitus ajanut koulutuksen kriisiin

– Hallitus on ajanut leikkauspolitiikallaan koulutusjärjestelmämme kriisiin, sen korjaamiseksi ei riitä mikään pieni paikkaaminen, sanoi Lohikoski puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Kiky-sopimuksen peruminen parantaisi julkisen sektorin rahoitusasemaa noin 650 miljoonalla eurolla.

Hän puolustaa tasa-arvoista koulutusjärjestelmää: luokkakokojen pienentämiseen on satsattava, tehostettuun tukeen ja erityiseen tukeen on lisättävä resursseja ja kouluissa on oltava riittävä määrä avustajia.

– Enää emme elä aikaa, jolloin nuoret pääsivät töihin ilman toisen asteen tutkintoa. Suuri kysymys on, mitä tapahtuu peruskoulun jälkeen, muistuttaa Lohikoski.

ILMOITUS

Kilpailukykysopimus peruttava

Lohikoski huomautti, että kiky-sopimuksen perumisesta aiheutuvat muutokset parantaisivat julkisen sektorin rahoitusasemaa noin 650 miljoonalla eurolla.

– Uskon, että tätä esitystä tuetaan täysin sydämin vasemmiston kentässä ja laajemmin ammattiyhdistysliikkeessäkin.

Vasemmistoliitto esitti vaihtoehtobudjetissaan kilpailukykysopimukseen liittyvien budjettilakien ja maksumuutosten perumista sekä julkisen sektorin lomarahojen palauttamista.