Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Perussuomalaisten ryhmässä kolme kansanedustajaa puolueen alkuperäisellä kannalla.

Vuosia kestänyt kiista hallintarekisterilaista sai ainakin tällä erää päätepisteensä, kun eduskunta hyväksyi sen keskiviikkona äänin 94–62. Lain hylkäämistä kannattivat opposition lisäksi perussuomalaisten poliisikansanedustajat Tom Packalén, Veera Ruoho ja Mika Raatikainen.

Lakia korjailtiin vielä loppuvaiheessa talousvaliokunnan puheenjohtajan Kaj Turusen (ps) esittämällä ponnella, että hallituksen on jatkossa kiellettävä listaamattomilta yhtiöiltä pääsy ulkomaisiin hallintarekistereihin.

Jos oppositio ei olisi viime viikolla äänestänyt asiaa pöydälle, tämä korjaus olisi jäänyt tekemättä.

Korruptiota ja veronkiertoa

KU:n arkistosta löytyy juttuja hallintarekisteristä vuosien ajalta.

– Omistajatietojen julkisuus on yksi toimivan demokratian edellytyksistä. Hallituksen sitoumukset harmaan talouden kitkemiseksi kuulostavat lähinnä vitsiltä, kun valtiovarainministeriön työryhmä suunnittelee samaan aikaan korruptiota ja veronkiertoa lisääviä lakiehdotuksia, sanoi Attacin puheenjohtaja Kuutti Koski silloisesta esityksestä, joka olisi sallinut hallintarekisteröinnin myös Suomessa huhtikuussa 2012.

ILMOITUS

Vastustus yllätti hankkeen puuhamiehet, kerrottiin jutussa 14.9.2013.

Nykyinen hallitus selvitti hallintarekisteriä syksyllä 2015. Silloin KU kysyi, kääntyykö perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin takki. Oppositiojohtajana Soini kutsui hallintarekisteriä hämärärekisteriksi ja vastusti sitä jyrkästi.

Sori siitä

Kyllä kääntyi.

Hallintarekisteri vauhditti myös kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin alamäkeä, kun hän valehteli asiasta eduskunnalle marraskuussa 2015.

Stubb yritti ensin kuitata asian sanomalla ”sori siitä”, mutta joutui myöhemmin selittämään puheitaan eduskunnalle.

Stubb sanoi, että hallintarekisteri on haudattu, mutta vuosi sitten maaliskuussa eduskunta kuitenkin käsitteli sitä.

– Suomen malli on tehokkaan verottamisen ja harmaan talouden torjunnan kannalta paras järjestelmä. Jos Suomi nyt lipsuu vaatimuksesta suomalaisten suorasta omistuksesta, on kyseenalaista, onko Suomen neuvottelema poikkeuspykälä enää voimassa, sanoi kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Hanna Sarkkinen silloin.

Laki seisoi valiokunnassa vuoden, kun se yhtäkkiä huhtikuussa heti kehysriihen jälkeen nostettiin pikavauhdilla päätösvaiheeseen, joka monien mutkien kautta päättyi tänään.