Lehtikuva/Torstein Be

Norjan kolmen puolueen hallitustunnustelut ovat keskeytyneet. Sosialistinen vasemmistopuolue SV jätti neuvottelut, koska ympäristö- ja talousasioista ei syntynyt yhteisymmärrystä.

Norjassa käynnissä olleet kolmen puolueen hallitusneuvottelut ovat keskeytyneet, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Sosialistinen vasemmistopuolue SV lähti neuvottelupöydästä ja jättäytyy oppositioon.

–SV:n näkökulmasta ei ole poliittisia edellytyksiä punavihreän hallituksen perustamiselle, sanoi puolueen puheenjohtaja Audun Lysbakken keskiviikkona.

Työväenpuolue, keskusta ja SV voittivat Norjan suurkäräjä- eli parlamenttivaalit kaksi viikkoa sitten. Työväenpuolueen Jonas Gahr Støren johdolla käydyissä hallitusneuvotteluissa yritettiin saada kasaan työväenpuolueen, keskustapuolueen ja sosialistisen vasemmistopuolueen enemmistöhallitusta.

Neuvotteluista odotettiin jo valmiiksi vaikeita, koska etenkin SV ja keskustapuolue ovat olleet täysin päinvastaisilla linjoilla ympäristöasioista ja talouskysymyksistä.

Nyt neuvottelut ovat keskeytyneet. SV:n Lysbakken sanoo, että eniten erimielisyyttä syntyi maan öljypolitiikasta, päästövähennyksistä, ympäristönsuojelusta ja verotuksesta.

Todennäköisesti Norjaan muodostetaan työväenpuolueen ja keskustapuolueen vähemmistöhallitus, joka joutuu neuvottelemaan itselleen tukea hallituksen ulkopuolelta.