Tuomas Korkalo

Yli 30 kuvataiteilijaa on luovuttanut töitään taidehuutokauppaan, jolla kerätään varoja Sierilän vapaiden virtojen säilyttämiseksi vaelluskaloille. Huutokauppa jatkuu 11. kesäkuuta saakka.

Haave vaelluskalojen paluusta Kemijokeen on vaakalaudalla, jos Sierilän voimalaitos rakennetaan eikä Kemijoki Oy rakenna ELY-keskuksen vaatimia kalateitä, totesi sosiologian professori Vesa Puuronen kevättalvella oikeudessa. Hänelle langettiin kova sakkotuomio tekemistään lohigraffiteista Kemijoki Oy:n voimalaitosten seiniin. Maksettavaa kertyi kaikkiaan 20 000 euroa.

Graffiteihin hän päätyi, koska ei enää nähnyt parempaa vaihtoehto herättämään keskustelua lohen tilasta.

Tämä Puurosen aktivismi ja siitä seurannut sakkotuomio käynnisti Ympäristötekoja Sierilän puolesta -nimellä kulkevan keräyksen ja taidehuutokaupan jo maaliskuun lopussa.

Ympäristökysymykset ovat synnyttäneet taiteilijoiden keskuudessa suoranaisen joukkoliikkeen.

– Sakkotuomiosta ja Puurosen hienojen lohigraffitien tuhoamisesta tämä käynnistyi. Mutta tempauksella haluamme puolustaa nimenomaa Sierilän vapaita virtoja, toteaa keräyksen puuhamies Pekka Jurvelin.

Sittemmin viesti on vierinyt ja ympäristökysymykset ovat synnyttäneet taiteilijoiden keskuudessa suoranaisen joukkoliikkeen.

ILMOITUS

Rovaniemen ja Vanttauskosken välinen alue, jossa Sierilä sijaitsee, on Kemijoen viimeinen luonnontilassa oleva jokialue. Jos voimala rakennetaan sinne, se tuhoaa vaelluskalojen poikastuotantoalueet ja uhanalaisten eliölajien ympäristöt. Tämän joukkoliike halua estää.

Voimalaitosyhtiön kova linja

Taiteilijat ja muu kampanjaväki ihmettelevät Kemijoki Oy:n linjaa oikeusjutussa. Yhtiö lähti hakemaan maksimaalisia rangaistuksia ja korvauksia, vaikka se olisi voinut suostua sovitteluun ja osoittaa yhteiskuntavastuuta.

–Kemijoki Oy olisi voinut luhastaa teokset kaunistamaan ankeaa voimalaitosseinämää.

Jurvelin puhuu maailmanlaajuisesta trendistä.

–Suuryhtiöillä näyttäisi olevan kansainvälinen trendi, että ne lähtevät hyvin rankalla linjalla vaatimaan suuria korvauksia ympäristöasioissa. Ja Lapissa Kemijoki Oy on niin voimakas tekijä, että sen painoarvo tuomioistuimissakin on suuri, hän sanoo.

Taidetta tehty juuri huutokauppaa ajatellen

Pääosa töitään kauppaavista kuvataitelijoista on tehnyt työnsä juuri huutokauppaa varten, Jurvelin kertoo.

– Esimerkiksi Sakari Matinlaurilla on vaneriaihioita, joiden muoto on Vesan lohigraffiteista. Eli Vesan tuhotut lohigraffitit elävät näissä taideoksissa.

Näiden uusien teosten lisäksi huutokauppaan on lahjoitettu jonkun verran valokuvateoksia ja abstraktia taidetta.

Lähes kaikki taiteilijat ovat pohjoisesta, Oulujoen ja Kemijoen varren taiteilijoita. Ainoat etelästä mukana olevat ovat näyttelijä Tommi Korpela ja Juha Norppa Taskinen, joiden ottamat norppa-valokuvat signeerauksilla ovat mukana huutokaupassa.

Jurvelin kertoo, että rahaa on nyt kasassa runsaat 4000 euroa. Tavoitteeksi keräyksen pystyttäjät ovat asettaneet 10000 euroa. Aikaa sen saavuttamiseen on vielä runsas viikko.