Lehtikuva/Markku Ulander

Elpymispaketti tarvitsee kahden kolmasosan enemmistön, jotta se saadaan eduskunnassa hyväksytyksi.

Kokoomus aikoo äänestää eduskunnassa tyhjää EU:n elpymispaketista. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana.

Mykkäsen mukaan ryhmä teki asiasta sitovan ryhmäpäätöksen ryhmäkokouksessaan. Mykkänen ja Orpo selittivät päätöstä sillä, että hallitus on neuvotellut elpymispaketista konsultoimatta oppositiota.

Kokoomuksen rooli nousi merkittäväksi, kun perustuslakivaliokunta päätti tiistaina, että elpymispaketti vaatii kahden kolmasosan enemmistön. Mykkäsen mukaan hallitus saa kahden kolmasosan kasaan, jos sen omat rivit pysyvät kasassa.

– Se on hallituksen vastuulla, Mykkänen kommentoi, miten hallitus saa sen läpi.

Kokoomus ei voi pakettia hyväksyä, mutta se ei halua ajaa Eurooppaa kaaokseen, kuului Orpon ja Mykkäsen viesti. Mykkäsen mukaan paketissa on pahoja valuvikoja.

ILMOITUS

– Meitä ei ole haluttu kuulla, Orpo parahti

Kaikkien pitää hyväksyä

Keskustan eduskuntaryhmä tukee paketin hyväksymistä, kertoi puolestaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen STT:lle. Kurvisen mukaan keskustan ryhmä on yhtenäisenä paketin takana. Tosin kansanedustaja Hannu Hoskonen on aiemmin sanonut vastustavansa pakettia.

Myös vasemmistoliiton riveissä pakettia on kritisoitu voimakkaasti. Kansanedustajista Johannes Yrttiaho ja Markus Mustajärvi ovat haukkuneet sitä julkisesti.

Elpymispaketissa on kyse 750 miljardin euron rahasummasta, josta 390 miljardia on avustuksia ja 360 miljardia lainoja. Rahat jaetaan kaikkien 27 jäsenmaan kesken. EU-komissio saa sopimuksen mukaan lainata rahat markkinoilta.

Elpymispaketilla on tarkoitus vastata koronakriisin aiheuttamiin talousongelmiin. Kovimman iskun ovat saaneet Etelä-Euroopan maat, kuten Italia ja Espanja.

Ennen kuin sopimus voi astua voimaan, tulee jokaisen jäsenmaan hyväksyä se. Yle kertoi eilen, että Suomen hallitus on kysynyt EU:lta, mitä tapahtuisi jos Suomi kaataisi paketin.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunta äänesti 9–8: EU-elpymispaketti vaatii yli 130 kansanedustajan tuen – katseet kääntyvät kokoomukseen