Lehtikuva/Aleksi Tuomola

Postin on oltava julkinen palvelu, eikä sen työntekijöiden palkkoja saa polkea, vetoomuksessa vaaditaan.

Yli 150 kulttuurin, tieteen ja kansalaisliikkeiden vaikuttajaa vetoaa postin kehittämiseksi julkisena palveluna, joka ei kilpaile polkemalla palkkoja ja pidentämällä työaikoja. Vetoomus on jatkoa tiistaina julkaistulle vetoomukselle, jonka 43 allekirjoittajan lisäksi nyt on mukana 109 muuta taiteilijaa, tutkijaa ja muiden alojen toimijaa.

”Vetoamme maan hallitukseen ja eduskuntaan, jotta postin tehtäväksi määritellään selkeästi julkinen palvelu, jota ei pidä alistaa liikevoiton tavoittelulle”, vetoomuksessa esitetään.

”Samalla valtion omistajaohjauksella tulee huolehtia siitä, että Posti Group ei harjoita työehtoshoppailua, jolla poljetaan palkkoja ja pidennetään työaikoja.”

Vetoomuksessa korostetaan, että valtion omistaman Postin tulisi työnantajana näyttää esimerkkiä työmarkkinoilla. Viime aikoina Posti Group on kuitenkin halpuuttanut palkkoja ja heikentänyt työehtoja muun muassa siirtämällä työntekijöitä yhtiöstä toiseen.

Vetoomus muistuttaa, että postipalvelujen turvaamisessa on kyse myös perusoikeuksista, yritystoiminnan edellytyksistä sekä sosiaalisesti ja ekologisesti kestävästä kehityksestä.

ILMOITUS

Yli 150 allekirjoittajan joukossa ovat muun muassa viime vuoden Tieto-Finlandian voittaja Seppo Aalto, näyttelijät Oona Airola ja Anneli Sauli, professorit Yrjö Engeström ja Juha Suoranta, elokuvaohjaajat Saara Cantell ja Selma Vilhunen, tutkijat Jouko Kajanoja ja Antti Ronkainen sekä näyttelijä-laulajat Vuokko Hovatta ja Minja Koski sekä muusikot Harri Saksala, Monna Kamu ja Anne ”Heinäsirkka” Taskinen.

Vetoomuksen ensimmäisiä allekirjoittajia ovat muun muassa elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, rap-artisti Paleface ja päätoimittaja Arja Alho.

Postin työtaistelun sovittelu jatkuu tänään perjantaina.