Lehtikuva/Martti Kainulainen

Vihreiden esimerkki voi levitä muihinkin puolueisiin, arvioi politiikkaa päätyönään seuraavien toimittajien järjestö.

Politiikan toimittajat ry pitää valitettavana Vihreän puolueen päätöstä lopettaa puoluelehti Vihreän Langan rahoittaminen, minkä takia lehti ollaan lakkauttamassa.

Yhdistyksen jäsenet ovat kotimaan- ja EU-politiikkaa päätyönään seuraavia toimittajia. Järjestö puolustaa moniarvoista journalismia, jossa puoluelehdillä on oma tärkeä roolinsa.

Erillinen lehdistötuki sulautettiin osaksi puoluetukea vuonna 2008, minkä jälkeen puoluelehtiä tuettiin korvamerkityllä viestintätuella. Korvamerkitystä tuestakin luovuttiin vuonna 2015 ja puolueet ovat voineet vapaasti päättää, kuinka paljon rahaa ne käyttävät puoluelehtiin.

Vihreät päätti viime viikolla lopettaa kokonaan puoluelehtensä rahoittamisen ja käyttää valtionavustuksensa poliittiseen toimintaan ja sosiaaliseen mediaan. Myös muut puolueet käyttävät yhä kasvavan osan valtionavustuksestaan poliittiseen toimintaan puoluelehden sijaan.

Moni puolue jätti korottamatta puoluelehtensä rahoitusta viime vaalien jälkeen, vaikka kansanedustajamäärän kasvu toi osalle puolueista lisärahaa. Maan hallitus on päättänyt lisätä puoluetukea kuudella miljoonalla eurolla ensi vuonna. Puolueet aikovat käyttää nämäkin rahat puoluetoimintaan journalismin sijaan.

ILMOITUS

Politiikan toimittajat on huolissaan puoluelehdistöä näivettävästä kehityksestä ja pelkää vihreiden esimerkin voivan johtaa myös muiden puoluelehtien lakkauttamiseen Vihreän Langan tapaan.

Järjestö tähdentää journalismin olevan eri asia kuin puolueen oma viestintä. Lähes kaikki puoluelehdet ovat sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston (JSN) toimintaperiaatteisiin. Puolueita lähellä olevasta arvomaailmastaan huolimatta ne noudattavat journalistin ohjeita.

Puolueiden oma viestintä sen sijaan on vain puolueiden markkinointia. Journalismin tehtävänä taas on tarkastella puolueiden toimintaa kriittisesti, myös puoluelehdissä.

Puoluelehdet seuraavat läheltä puolueiden toimintaan ja arvomaailmaan liittyviä uutisaiheita. Ne tuovat esille myös puoluejohtoa arvostelevia äänensävyjä ja puolueita jakavia asioita.

”Peräänkuulutamme laajempaa yhteiskunnallista keskustelua verorahoitteisesta puoluetuesta ja sen käytöstä yhä enenevässä määrin puolueiden omaan viestintään puoluelehtien sijaan”, Politiikan toimittajat toteaa maanantaina antamassaan kannanotossa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!