Lehtikuva/Martti Kainulainen

Päätoimittaja Riikka Suomisen mukaan päätös heikentää vapaata tiedonvälitystä ja kaventaa huolestuttavasti journalismia.

Vuonna 1983 perustettu vihreiden puoluelehti Vihreä Lanka lopetetaan tämän vuoden lopussa. Lehden julkaiseminen käy mahdottomaksi, koska sen suurin rahoittaja vihreät lopettaa rahoituksen nykyisen sopimuskauden päättyessä.

– Vihreistä kiinnostuneiden ihmisten määrä on kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia. Puoluelehti pystyy tavoittamaan heistä vain pienen osan, eikä levikin kasvattaminen ole onnistunut 450 000 euron vuosittaisella rahoituksella, puoluesihteeri Veli Liikanen kertoo.

– Tänä päivänä yhä useampi vihreiden kannattaja seuraa ja käy poliittista keskustelua sosiaalisen median kanavissa. Haluamme palvella heitä paremmalla läsnäololla, uusilla osallistumismahdollisuuksilla ja ajantasaisella tiedolla vihreiden politiikasta.

Lehden viimeiseksi päätoimittajaksi jäävän Riikka Suomisen mukaan puolueen päätös heikentää vapaata tiedonvälitystä Suomessa. Se on osa suurempaa kehitystä, joka kaventaa huolestuttavasti journalismia, hän kirjoittaa lehden blogissa.

Puoluelehti Vihreä Lanka on ollut jäsenetu vihreiden jäsenille toisin kuin esimerkiksi Kansan Uutiset, jonka tuloista merkittävä osa on tilaustuottoja.

ILMOITUS

Aikaisemmin monet muutkin järjestöt, kuten ylioppilaskunnat ja ammattiyhdistysliike ovat leikanneet lehdistään. Parhaillaan uhattuna on pääkaupunkiseudun seurakuntien Kirkko ja kaupunki.

Puolueissa on Riikka Suomisen mukaan tapana että vaalitappion myötä puoluelehdestä leikataan, mutta vaalivoitto ei tuo lisärahaa.

Suominen kirjoittaa lehteensä 36-vuotisen historian aikana kertyneen syvää asiantuntemusta erityisesti luonnonsuojelu-, ilmasto-, ihmisoikeus- ja tasa-arvopolitiikasta.

”Näiden aihepiirien seuraaminen jää Suomessa ensi vuoden alusta yhtä omistautunutta toimitusta vähemmälle. Se on sääli, kun lähivuosina kansalaisia varmasti kiinnostaa esimerkiksi, miten Suomi muuttuu hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.”

Vihreän Langan ensimmäinen päätoimittaja oli nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto. Nykyinen työministeri Timo Harakka (sd.) päätoimitti sitä 1990–1994.