Lehtikuva/Bulent Kilic

Turkki uhkaa lähettää 3,6 miljoonaa pakolaista Eurooppaan.

Suomi tuomitsi keskiviikkona Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan ja samalla hallitus ilmoitti , että uusien asevientilupien myöntäminen Turkkiin lopetetaan.

Rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Sadankomitea pitävät päätöstä tärkeänä ja erittäin tervetulleena, mutta arvostelevat sen koskevan vain uusia asevientilupia.

Tuorein vientilupa Turkkiin myönnettiin 19.9. Robonic Ltd Oy sai luvan miehittämättömien ilma-alusten lähetysalustojen, niiden vara- ja muiden osien sekä koulutuksen ja teknisen tuen viemiseksi Turkish Aerospace Industries -yritykselle.

Turkki oli myös Suomen aseviennin keskeisimpiä kohdemaita vuonna 2018.

Rauhanjärjestöt toteavat asekaupan Turkin kanssa siis jatkuvan hallituksen päätöksestä huolimatta, jollei jo myönnettyihin vientilupiin puututa. Ne vaativat, että sekä Robonic Ltd Oy:lle myönnetty lupa että aiemmat asevientiluvat Turkkiin peruutetaan.

ILMOITUS

Lain mukaan asevientilupien peruuttaminen on mahdollista, jos ”luvan myöntämisen yleiset edellytykset tai olosuhteet, joiden perusteella lupa on myönnetty, ovat olennaisesti muuttuneet” tai ”luvan peruuttamiseen harkitaan olevan muu näihin rinnastettava painava syy.”

Molemmat ehdot täyttyvät Turkkiin myönnettyjen lupien tapauksessa, toteavat Rauhanliitto ja Sadankomitea. Niiden mukaan Turkin aloittamat sotatoimet tekevät aseviennistä Turkkiin selkeästi Suomen sitoumusten vastaista. Lisäksi jo myöntöhetkellä Turkin heikko ihmisoikeustilanne sekä alueellinen tilanne tekivät vientilupien myöntämisestä ongelmallista sekä oikeudellisesti että eettisesti.

Erdoganilta kova uhkaus

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolusti hyökkäystä torstaina pitämässään puheessa. Hän uhkasi avata portit ja lähettää 3,6 miljoonaa pakolaista Eurooppaan, jos Euroopassa arvostellaan Turkin hyökkäystä miehitykseksi. Turkissa on miljoonia syyrialaispakolaisia.

Turkki kiristää EU:ta, jonka kanssa se solmi vuonna 2016 pakolaissopimuksen. Turkki on rajoittanut Eurooppaan suuntautuvaa muuttoliikettä. Lisäksi se on ottanut palautuksina vastaan Eurooppaan Turkin kautta saapuneita turvapaikanhakijoita.