Lehtikuva/Markku Ulander

Työnantajat eivät suostu neuvottelemaan yhteisestä linjasta 24 tunnin työajan pidennyksessä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) toivoi keskiviikkona työmarkkinajärjestöjen löytävän yhteisen näkemyksen siitä, miten edellisen hallituksen kätilöimän kiky-sopimuksen 24 tunnin työajan pidennys päätetään.

Pääministerin vetoomukset kaikuivat kuuroille korville. 24 tuntia kuumentaa tunteita työmarkkinajärjestöissä, vaikka syksyn neuvottelukierros on vasta edessä. Syynä on se, että työnantajat tyrmäsivät yhteisen ratkaisun oikopäätä.

– Tupo-pöytään ei palata. Siitä puhuminen on turhaa. Tarvittavat tavoitteet saavutetaan liittokierroksella, tyrmäsi Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle Iltalehdessä.

Ay-liikkeelle työajan pidennyksen jatkaminen ei maistu, mutta Helteen mukaan Teknologiateollisuus hakee sille jatkoa syksyn neuvotteluissa.

EK:n johtaja Ilkka Oksala vahvisti jo aiemmin, ettei järjestö palaa palkkapöytään ja kiky-tuntien tuomaa kilpailukyvyn parantamista tarvitaan edelleen. Keskiviikkona hän vastasi Twitterissä SAK:n puheenjohtajalle Jarkko Elorannalle, jonka mukaan ”kikyn tunkio vielä höyryää ja työaikakysymyksen ratkaisu on vaikea”. Oksalan mukaan sopimuksella oli myönteinen vaikutus myös suomalaiselle palkansaajalle.

ILMOITUS

Teollisuusliitto on jo irtisanonut lisätunnit ja myös terveysalan Tehy on niiden jatkamista vastaan, vahvisti puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on aiemmin sanonut 24 tunnin poistamisen olevan yksi liiton kärkitavoitteista syksyn neuvotteluissa.

JHL julkisti kesäkuussa jäsentutkimuksen , jonka mukaan enemmistö sen jäsenistä ei ehdottomasti vaadi kiky-tuntien poistamista, jos työajan pidennys korvataan rahalla.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!