Wikimedia Commons/Julian Murillo

Portugalilainen tuomioistuin antoi maanantaina tuomiot paljon huomiota herättäneessä oikeudenkäynnissä, jossa syytettyinä oli 17 poliisia.

Poliiseja syytettiin keväällä 2015 tapahtuneista rajuista pahoinpitelyistä, joissa uhreina oli lissabonilaisen niin sanotun ongelmalähiön Cova da Mouran asukkaita. Lähiön asukkaista huomattava osa on Kap Verdeltä tulleiden siirtolaisten jälkeläisiä.

Tuomion sai kahdeksan poliisia. Muut selvisivät ehdollisella, mutta yksi heistä tuomittiin puolentoista vuoden ehdottomaan vankeuteen. Raskaimman tuomion saaneen poliisin todettiin syyllistyneen vastaavaan toimintaan myös myöhemmin.

Tuomiot tulivat muun muassa kidnappauksista ja fyysisen koskemattomuuden loukkauksista. Tuomittujen todettiin myös syyllistyneen todistajanlausuntojen väärentämiseen sekä valehteluun.

Poliisi nöyryytti ja pahoinpiteli pidätettyjä nuoria.

Syyttäjiä valvova virasto oli jo ennen oikeudenkäynnin päättymistä pudottanut pois kovimmat syytteet kidutuksesta ja rasismista.

Uhreina olleet kuusi ihmistä saavat korvauksia yhteensä 70 000 euroa. Yksi tuomituista määrättiin maksamaan 50 000 euroa korvauksina.

ILMOITUS

Poliisien asianajajat aikovat valittaa tuomiosta. Uhrien asianajaja sanoi tutkivansa ensin päätöksen huolella ja päättävänsä sen jälkeen mahdollisesta valittamisesta.

Nöyryytystä ja väkivaltaa

Lissabonissa asuva toimittaja ja tietokirjailija Anna Pöysä sanoo, että päätöstä pidetään historiallisena ja ennennäkemättömänä, kun niin monta poliisia tuomittiin väkivallasta yhdessä oikeudenkäynnissä.

Pöysä kertoo ihmetystä herättäneen sen, että tuomionluvussa jätettiin salin ulkopuolelle kaikki uhreja puolustaneet aktivistit ja osa uhreista. Poliisien tukijat ja poliisien ammattiliiton jäsenet täyttivät vapaat paikat. Lopuksi järjestettiin kuitenkin tilaa Amnestyn edustajalle.

Pöysä kirjoitti tapahtumien taustasta Kansan Uutisissa helmikuussa 2015.

Uhreina oli kuusi mustaihoista miestä, jotka tapahtuma-aikaan olivat 23–25-vuotiaita.

Miehistä oli ensin pidätetty yksi ja loput viisi sen jälkeen kun he olivat menneet poliisiasemalle kysymään pidätyksen syytä.

Miehiä pidettiin pidätettyinä 48 tuntia. Heitä nöyryytettiin, potkittiin ja hakattiin, ja yhtä ammuttiin lähietäisyydeltä kumiluodeilla jalkaan.

Poliisit väittivät, että ensimmäinen pidätetyistä vastusti pidätystä, minkä jälkeen kymmenet nuoret miehet yrittivät väkivalloin tunkeutua poliisiasemalle vapauttamaan ystäväänsä.

Syyttäjän tutkimusten mukaan väitteet eivät pitäneet paikkaansa. Kaikki kuusi pahoinpitelyn uhria on jo aiemmin vapautettu kaikista syytteistä.