Anna Pöysä

Lissabonin lähiöissä pelätään poliisia.

– Emme hyökänneet poliisiasemalle, emme puhuneet epäkohteliaasti, emme korottaneet ääntä, Flávio Almada kertoi televisiokameroille päästyään vapaaksi viime lauantaina.

Hänen kasvonsa olivat turvoksissa ja mustelmilla ja hän nilkutti. Almada oli ollut pidätettynä viiden muun Cova da Moura -nimisessä niin sanotussa ongelmalähiössä asuvan miehen kanssa 48 tuntia.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun eräs nuori mies ei noudattanut kehotusta siirtyä sisätiloihin. Silminnäkijöiden mukaan poliisit alkoivat pahoinpidellä miestä. Poliisin mukaan hän oli heittänyt poliisiautoa kivellä, minkä silminnäkijät kiistävät. Poliisin kumiluodit osuivat erääseen parvekkeella pienen lapsensa kanssa olleeseen naiseen. Pahoinpidelty mies pidätettiin.

Yhtään poliisia ei ole tuomittu epäilyttävistä kuolemantapauksista.

Tapahtumista kuulleet Moinho da Juventude -yhdistyksen työntekijät Almada ja Celso Lopes sekä muutamat pidätetyn ystävät lähtivät poliisiasemalle selvittämään pidätetyn tilannetta ja tekemään valitusta liioitellusta voimankäytöstä. Ensin heitä ei päästetty sisälle, ja lopulta poliisit kävivät miehiin käsiksi. Heidät pidätettiin.

Myöhemmin miehet vietiin poliisisaattueessa sairaalaan saamaan hoitoa vammoihinsa. Lopesia oli ammuttu lähietäisyydeltä kumiluodeilla jalkaan, Almada ja toinen mies olivat menettäneet lyöntien seurauksena hampaita. Pahoinpideltyjen joukossa oli liikuntarajoitteinen mies.

ILMOITUS

Fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa

Poliisit käyvät Cova da Mourassa ja muissa niin sanotuissa ongelmalähiössä partioimassa raskaasti aseistettuina. Asukkaita ratsataan sattumanvaraisesti ja nöyryyttäen. Poliisia pelätään, ja monet väkivaltaiset tilanteet jäävät siksi raportoimatta.

Vuonna 2009 14-vuotias Élson Sanches kuoli, kun poliisi ampui häntä päähän lähietäisyydeltä. Samankaltaisia kuolemantapauksia on ollut useampia, eikä poliiseja ole yhdessäkään tapauksessa tuomittu.

Fyysisen väkivallan lisäksi pidätetyt kertoivat psykologisesta väkivallasta. Heitä esimerkiksi uhattiin kuolemalla, ja poliisit käyttivät äärimmäisen rasistista kieltä. Pidätetyt ovat nostaneet syytteen poliiseja vastaan kidutuksesta.

Aiheesta enemmän perjantaina 13.2. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.