Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kiistaa tulisi maakuntien tehtävien laajuudesta, jos puolueet päätyisivät hallitusneuvotteluihin.

– Keskustan vaihtoehdossa sosiaali- ja terveyspalvelut nivotaan yhteen ja vahvistetaan nimenomaan perustason palveluja. Ihmisillä on valinnanmahdollisuus.

Näin kuvaili varapuheenjohtaja Juha Rehula keskustan perjantaina julkistamaa sote-mallia.

Kansan Uutiset kertoi eilenvasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden lähes yhdenmukaisista sote-malleista. Keskusta tulee lähelle niitä ja siis hylkää sen, mitä yritti hallituksessa viedä läpi 3,5 vuoden ajan.

Punavihreä oppositio ja keskusta rakentaisivat palvelut maakuntien pohjalle. Kokoomus vastustaa tätä.

Puolueiden välille tulisi mahdollisissa hallitusneuvotteluissa kiistaa siitä, mitä tehtäviä maakunnille annetaan. Oppositio antaisi niille vain sosiaali- ja terveyspalvelut, keskusta tarjoaa edelleen eduskunnassa viikko sitten kaatuneita monialaisia maakuntia.

ILMOITUS

– Maakuntapohjalta on toteutettava kansanvaltainen kokonaisuudistus. Keskustan tavoite on monialainen maakunta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen hoitamisen ohella maakunta vastaa esimerkiksi alueensa elinvoiman rakentamisesta, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sanoo.

Punavihreät puolueet antaisivat maakunnille myös verotusoikeuden. Keskustan mukaan ”maakuntaveron käyttöönotto on selvitettävä huolellisesti. Se ei tarkoita lisää veroja, vaan kyseessä on uusi verotuksen muoto”. Kokoomus vastustaa ehdottomasti maakuntaveroa.

Keskusta on demareiden linjoilla siinä, että asiakasmaksut säädettäisiin yhdenvertaisiksi koko maassa ja pienituloiset otettaisiin huomioon. Vasemmistoliitto tarjoaa maksutonta terveydenhoitoa.

Neljä puoluetta ovat samaa mieltä siitä, että sosiaali- ja terveyskeskusten palvelut toteutetaan julkisina. ”Yksityinen, järjestöt ja osuuskunnat täydentävät hallitusti palveluja”, totesi keskusta perjantaina, ja siis hylkäsi hallituksessa ajamansa markkinamallin. Valinnan mahdollisuus toteutettaisiin nyt asiakasseteleillä.