Lehtikuva/Markku Ulander

Vasemmiston vihreiden ja keskustan suurin erimielisyys näyttää koskevan maakunnan nimeä.

SDP ja vihreät esittelivät torstaina sote-mallejaan. Vasemmistoliitto kertoi siitä jo lauantaina.

Vihreiden ja vasemmistopuolueiden näkemyksistä löytyy paljon yhteistä ja ne sopivat hyvin myös keskustan kaavailuihin uudistuksen jatkosta vaalien jälkeen.

Kaikki kolme puoluetta haluavat, että uudistuksessa palataan perusasioihin eli palveluiden parantamiseen ja terveyserojen kaventamiseen.

– Kun seuraava hallitus aloittaa soten valmistelun, on sillä hyvät edellytykset saada työ valmiiksi, kunhan yksityistämisvimma ei aja soten alkuperäisten tavoitteen, terveyserojen kaventamisen edelle, vasemmistoliiton Li Andersson sanoi lauantaina.

– Sote-uudistuksessa on nyt palattava perusasioihin: ihmisten palveluiden parantamiseen. Jokaisella on oltava oikeus laadukkaaseen hoivaan ja hoitoon on päästävä jonottamatta. Asiakasmaksut eivät saa estää palveluiden käyttöä. Tämän on oltava Suomen mallin lähtökohta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi tänään esitellessään demareiden mallin.
Pekka Haaviston mukaan sote-uudistuksessa on jatkossa keskityttävä ensi vaiheessa pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuuseen. Kaikki muut sote-uudistushankkeisiin tähän asti kytketyt erilliset hallinnon uudistukset pitää jättää myöhempään harkintaan.

ILMOITUS

Punavihreä oppositio haluaa myös uudistuksen jatkoa parlamentaarisesti. Terveysyritysten lobbareilla ei ole asiaa neuvottelupöytään.

Maakuntahallinto käy pohjaksi

Kolme oppositiopuoluetta hyväksyvät sen, että palvelut järjestetään maakuntarakenteen pohjalle.

”Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja tuottamisesta on siirrettävä kuntia laajemmille itsehallinto-alueille. Maakuntahallinto on yksi vaihtoehto hallintorakenteeksi, tärkeintä on kuitenkin että perustuslain edellytykset ja itsehallinto toteutuu, muun muassa riittävän rahoituksen ja verotusoikeuden turvin”, todetaan vasemmistoliiton sote-mallissa.

– Palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen tarvitaan leveämmät hartiat, joiden koon on määräydyttävä riittävän väestöpohjan perusteella, sanoo SDP:n kansanedustaja, puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero.

SDP:n mallissa ”laajempien hartioiden” nimi on sote-kunta, jolle tulee vaaleilla valittava valtuusto. Sote-kunnille tulee verotusoikeus.

Vihreiden Haaviston mukaan valmistelussa voidaan edetä jo valmistellun maakuntarakenteen pohjalta eli 18 sote-maakunnalla tai tätä suuremmilla sote-alueilla, joita tulisi 9–12. Niille tulee vaaleilla valittu valtuusto ja verotusoikeus.

– Ei tehdä alueiden nimestä arvovaltakiistaa, vaan hoidetaan uudistus maaliin, Haavisto vetoaa.

Vastuu julkisella sektorilla

Kokoomuksen ajama ja keskustankin hallituksen eroamisen jälkeen hylkimä markkinamalli lentää romukoppaan, mutta yksityisellä puolellakin on oma roolinsa vasemmiston ja vihreiden malleissa.

”Sosiaali- ja terveydenhuoltoa kehitetään niin, että julkinen sektori on sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta ohjaavassa asemassa hyödyntäen yksityisiä järjestöjä, osuuskuntia, säätiöitä ja yrityksiä palvelujärjestelmän täydentämiseksi”, toteaa vasemmistoliitto.

”Julkinen tuotanto on lähtökohta, mutta palveluita on mahdollista tuottaa myös ostopalveluina yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta”, sanoo SDP.

”Vastuu sote-palveluiden kokonaisuudesta pidetään julkisella järjestäjällä. Yksityiset ja kolmannen sektorin sote-toimijat pysyvät roolissaan julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon täydentäjinä. Sote-alueet voivat itse päättää, missä määrin haluavat valinnanvapautta lisätä nykyisellä pohjalla eli esimerkiksi palveluseteleillä”, toteaa Haavisto.

Vasemmistoliitto: hoitoon maksutta

Vasemmistoliiton ja SDP:n vaatimuslistalla on myös hoitotakuu. Kiireettömään hoitoon on päästävä viikon kuluessa.

Vasemmistoliiton mielestä hoitoon on päästävä maksutta. SDP:n mukaan ”asiakasmaksut eivät saa estää palveluiden käyttöä”, mutta hoito ei olisi maksutonta, koska sote-kunnille tulisi ”lisäksi tuloja asiakasmaksuista”.

”Neliapilat ja ruusut kukkivat”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) arvioi Suomenmaassa varsin myönteisesti SDP:n esittämää mallia – joka ei siis poikkea olennaisesti vasemmistoliiton ja vihreiden malleista.

– Nyt näyttää siltä, että neliapilat ja ruusut kukkivat sopuisasti samalla sote-kedolla.

Saarikko ihmettelee lähinnä vain sitä, että demarit puhuvat maakunnan sijaan sote-kunnista eivätkä tekisi niistä monialaisia kuten keskusta.

Jos erimielisyydet keskustan, demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton välillä eivät ole tuota suurempia, on sote-uudistus tehtävissä varsin helposti kansanrintama-pohjalta.

Suomessa kansanrintamaksi on katsottu hallitus, johon osallistuvat kaikki vasemmistopuolueet sekä puolueita keskustasta. Vihreitä ei ollut olemassa, kun edellinen tällainen hallitus lopetti toimintansa vuonna 1982.

Enää pitäisi saada neljälle puolueelle enemmistö eduskuntavaaleissa ja käydä onnistuneet hallitusneuvottelut.