Jussi Joentausta

Palvelualan ammattiliitto PAMin ja Suomen Hiusyrittäjien väliseen kiistaan työehtosopimuksen voimassaolosta haetaan nyt ratkaisua oikeusteitse.

PAMin ja Suomen Hiusyrittäjien jokasyksyiset palkkaneuvottelut jäivät kesken lokakuussa, kun Suomen Hiusyrittäjät irtisanoivat hiusalan työehtosopimuksen. PAM pitää irtisanomista laittomana ja katsoo, että sopimus on edelleen voimassa. Suomen Hiusyrittäjät puolestaan pitää sopimusta päättyneenä 31.10. ja katsoo, ettei alalla ole tällä hetkellä sopimusta.

PAM jätti maanantaina työtuomioistuimeen nk. vahvistuskanteen. Tällöin työtuomioistuin antaisi vahvistuksen sille, että hiusalan työehtosopimus on edelleen voimassa. Vahvistusta haetaan työtuomioistuimesta kiireellisellä käsittelyllä.

PAM ja Suomen Hiusyrittäjät solmivat hiusalalle vuonna 2017 työehtosopimuksen, joka on voimassa vuoteen 2021. Sopimuksen mukaan palkoista neuvotellaan vuosittain kunkin sopimusvuoden lokakuun loppuun mennessä. Sopimuksen irtisanominen on mahdollista kesken sopimuskauden vain, jos palkoista ei päästä yksimielisyyteen.

Tänä syksynä neuvottelut palkankorotuksista käynnistyivät 5.9.2018, ja niitä käytiin lokakuun loppuun saakka. Tuolloin PAM ilmoitti, että sille käy työnantajan esitys siitä, että palkkoja ei tänä vuonna nosteta. Suomen Hiusyrittäjät kuitenkin irtisanoi koko työehtosopimuksen.

Sitä ennen yrittäjät olivat halunneet neuvotella koko joukosta heikennyksiä, vaikka niistä ei työehtosopimuksen ollessa voimassa voi neuvotella.

ILMOITUS

PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalon mukaan työehtosopimuksen irtisanominen osoittaa Suomen Hiusyrittäjiltä ennennäkemätöntä harkitsemattomuutta.

Lue lisää:

Hiusyrittäjät irtisanoi työehtosopimuksen
PAM kantelee hiusyrittäjistä työtuomioistuimeen

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!