Lehtikuva/Martti Kainulainen

Jaana Ylitalo syyttää työnantajaa sopimusrikkomuksesta.

Parturi- ja kampaamoalalla ei tällä hetkellä neuvotella. Palkansaajia edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM syyttää yrittäjien edunvalvontajärjestöä Suomen Hiusyrittäjiä sopimusrikkomuksesta.

– Meillä ei ole ollut mitään halukkuutta neuvotella. Virittelemme parhaillaan työtuomioistuimeen kannetta työehtosopimuksen yksipuolisesta purkamisesta ja sopimusrikkomuksesta, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kertoo.

Alan työehtosopimus on mahdollista irtisanoa kesken sopimuskauden vain, jos palkoista ei päästä yksimielisyyteen.

Hiusalalle solmittiin vuonna 2017 työehtosopimus, joka on voimassa vuoteen 2021. Sopimuksessa sovittiin, että palkoista neuvotellaan kunkin sopimusvuoden lokakuun loppuun mennessä.

– Hiusyrittäjät eivät toimineet sopimuksen mukaisesti. Kun saimme yhteisymmärryksen palkoista, he halusivat neuvotella myös teksteistä, Ylitalo kertoo.

ILMOITUS

Hiusyrittäjien toiminnanjohtajan Marja Liimataisen mukaan hänen järjestönsä toimi sopimuksen mukaan.

– Me sanoimme sopimuksen irti kesken kauden, koska emme olleet sopineet palkoista. Vastapuolella ja meillä on eriävä näkemys. Siksi emme kommentoi tätä ollenkaan, Liimatainen sanoo.

Vanha sopimus edelleen voimassa

Tällä hetkellä ja tästä eteenpäin hiusalalla noudatetaan viime vuonna solmittua työehtosopimusta.

– Koska muutoksista ei ole sovittu, työehtosopimus on voimassa ja palkat ovat samat kuin tähän saakka. Neuvotteluista työnantajan kanssa ei ole sovittu.

Jaana Ylitalo kaipaa Hiusyrittäjiltä perusteluja, minkä takia hiusalan pienipalkkaisille naisille ei heidän mielestään tarvitsisi sopia mistään mitään.

– Tämä asia ei tule menemään eteenpäin millään pienillä toimilla, jos SHY niin ajattelee. Hiusalan työntekijät ansaitsevat säälliset työehdot, Ylitalo sanoo. Hän muistuttaa, että ensimmäinen sopimus alalle tehtiin jo sata vuotta sitten.

– Työmarkkinoilla kaivataan luottamusta. SHY ei niin tunnu ajattelevan yksipuolisella toiminnallaan.