Lehtikuva/Emmi Korhonen

Ulkoministeri Timo Soinin tuorein kirjoitus kuumentaa tunteita.

Argentiinan senaatti kaatoi tällä viikolla päätöksen maan tiukan aborttilain lieventämisestä. Lakimuutos olisi tehnyt abortin lailliseksi 14 ensimmäisen raskausviikon aikana. Voimaan jäi nyt tiukka laki, joka sallii abortin vain raiskauksen uhreille tai naisen hengen ollessa vaarassa.

Nyt ulkoministeri Timo Soini (sin.) on päättänyt ottaa kantaa asiaan. Kun Suomen virallinen ulkopolitiikka lähtee naisten oikeuksien parantamisesta, riemuitsee Soini Argentiinan päätöksestä. Hän hehkuttaa tuoreimmassa blogikirjoituksessaan Argentiinan olevan hieno maa.

Soini ei ole ensimmäistä kertaa kohun keskellä aborttimielipiteidensä vuoksi. Hän osallistui toukokuun alussa Kanadassa abortinvastaiseen kulkueeseen, joka ei ulkoministerin mukaan ollut mielenosoitus. Tämän lisäksi hän korosti olleensa paikalla yksityishenkilönä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tosin katsoi, ettei ulkoministeri oikein voi yksityishenkilönä moisiin kulkueisiin.

Tämän kohun jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi käyvänsä pelisääntökeskustelut Soinin kanssa.

Ilmeistä on, että pelisäännöt ovat Soinille edelleen hieman epäselvät. Toisaalta eivät ne ”maisterismiestä” taida edes kiinnostaa. Hän tietää, että keskusta ja kokoomus tarvitsevat 0,8 prosentin jengiä hallitukseen. Muuten kaatuu hallituksen sote- ja maakuntauudistus.

ILMOITUS

Näin ollen Soini saattaa saada pienet moitteet, jos Sipilä vaivautuu sellaiset antamaan. Sen jälkeen meno voi jatkua entisellään, ja ulkoministeri saa edelleen laukoa Suomen ulkopolitiikan vastaisia lausuntoja ”yksityishenkilönä”.

Abortin kieltäminen tappaa

Niin, ja muistutetaan vielä, että abortin kieltäminen ei lopeta niitä. Se tekee niistä hengenvaarallisia.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan maailmassa vammautuu vuosittain viisi miljoonaa naista laittoman abortin aiheuttamiin komplikaatioihin ja kuolee vuosittain kymmeniätuhansia naisia, muistuttaa vihreiden Emma Kari.

Noin 40 miljoonan asukkaan Argentiinassa niitä tehdään virallistenkin lukujen mukaan vuosittain jopa puoli miljoonaa. Yli 50 000 naista joutuu tästä syystä sairaalahoitoon.