Lehtikuva/Eitan Abramovich

Argentiinan senaatti kaatoi torstai-aamuna Suomen aikaa alahuoneen kesäkuussa tekemän päätöksen maan tiukan aborttilain lieventämisestä.

Senaatti teki päätöksensä pitkän ja kiihkeän keskustelun jälkeen äänin 38–31. Päätös tarkoittaa sitä, että alahuone voi aikaisintaan ensi vuonna hyväksyä uudestaan vastaavan lakimuutoksen.

Presidentti Mauricio Macri oli etukäteen ilmoittanut, että vaikka hän henkilökohtaisesti ei kannata lakimuutosta, hän ei tule kaatamaan sitä veto-oikeudellaan.

Lakimuutos olisi tehnyt abortin lailliseksi 14 ensimmäisen raskausviikon aikana. Voimaan jäi nyt tiukka laki, joka sallii abortin vain raiskauksen uhreille tai naisen hengen ollessa vaarassa.

Argentiinassa tehdään vuosittain vähintään puoli miljoonaa laitonta aborttia.

Senaatin päätös ei ollut suoranainen yllätys, mutta silti monet parlamentin ulkopuolelle kokoontuneet aborttioikeuden kannattajat puhkesivat kyyneliin päätöksen selvittyä

Oma mielenosoituksensa oli abortinvastustajilla, jotka puolestaan riemuitsivat.

ILMOITUS

Alahuone teki kesäkuun puolivälissä päätöksen aborttioikeuden laajentamisesta niukalla äänten enemmistöllä 129–125. Tulosta pidettiin tuolloin jopa hieman yllättävänä, koska vastustajia oletettiin olevan enemmän.

Noin 40 miljoonan asukkaan Argentiinassa tehdään virallistenkin lukujen mukaan vuosittain jopa puoli miljoonaa laitonta aborttia. Yli 50 000 naista joutuu tästä syystä sairaalahoitoon.

Latinalaisen Amerikan maista ainoastaan Kuubassa ja Uruguayssa abortti on dekrimininalisoitu.

KU:n nettisivuilla julkaistiin kesäkuussa toimittaja Raisa Musakan laaja raportti Argentiinan aborttikysymyksestä paikan päältä Buenos Airesista.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!