Jarno Mela

Kiva syksy tiedossa, kun elokuu alkaa soten osalta näin, kirjoittaa vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen hämmästelee elinkeinoministeri Mika Lintilän esittämiä (kesk.) syytöksiä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) toiminnasta.

Lintilä väittää verkkolehti Uuden Suomen haastattelussa, että Kiuru jarruttaa sote-uudistuksen käsittelyä tarkoituksella. Lintilä sanoo kuulleensa, että Kiuru olisi pitänyt 45 minuutin puheenvuoroja. Tämän lisäksi Lintilä syyttää Kiurua siitä, että tämä pyytäisi erikseen lisää lausuntoja sote-uudistuksesta.

Lintilän syytökset eivät Pekosen mukaan pidä paikkaansa. Toisin kuin Lintilä Pekonen on sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Pekonen kirjoittaa Facebookissa, että ei muista yhtään 45 minuutin monologia koko kevään tai alkukesän ajalta.

”Kuka näitä juttuja valheellisesti valiokunnasta ulos kertoo.”

– Eikä yhtään lausuntoa ole mistään anottu. Pyydetty on. Valiokunta yksimielisesti. Ja jos ei oo (sic) yksimielisyyttä, niin hallituspuolueen edustajat äänestyksessä voivat kyllä estää lausunnot jotka turhiksi kokevat.

Pekonen kehottaa kirjoituksessaan Lintilää myös pohtimaan, mitä puhuu tiedotusvälineille totuutena.

ILMOITUS

– Kovasti arvostamani ministeri ampuu kovilla. Jäin vain miettimään, että onko Lintilä kenties ollut kärpäsenä katossa valiokunnan kokouksissa? Vai kuka näitä juttuja valheellisesti valiokunnasta ulos kertoo.

Kolmessa kuukaudessa kolmen vuoden työ

Sosiaali- ja terveysvaliokunta istui keväällä ja alkukesästä erittäin tiiviisti käsittelemässä hallituksen sote-uudistusta. Pekonen muistutti Kansan Uutisten haastattelussa heinäkuussa, että valiokunta istui kolmessa kuukaudessa sen määrän, mitä valiokunnat istuvat normaalisti kolmessa vuodessa.

Hurja tahti johtui siitä, että hallitus yritti runnoa sote-uudistuksen äänestykseen ennen kesätaukoa. Lopulta hallituskin joutui tunnustamaan tosiasiat, ja valiokunta jatkaa uudistuksen käsittelyä syksyllä.

– Kiva syksy tiedossa kun elokuu alkaa soten osalta näin…, Pekonen päättää kirjoituksensa.

Keskusta on aiemminkin ryöpyttänyt valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua. Keskustan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet tekivät eduskunnan puhemiehistölle kantelun Kiurun toiminnasta. Mukaan he saivat sinisten Vesa-Matti Saarakkalan, mutta kokoomuksen jäsenet eivät kantelua allekirjoittaneet.

Yksi kokous elokuussa

Tosiasioiden tunnustaminen tarkoittaa, että uudistus siirtyy vähintään vuodella eteenpäin vuoteen 2021. Tosin on edelleen täysin mahdollista, että koko uudistus kaatuu eduskunnan äänestykseen.

Hallituksen enemmistö on ylipäätään hyvin niukka, minkä lisäksi kokoomuksen rivit ovat hajoilleet uudistuksen tiimoilta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu seuraavan kerran elokuun puolivälin jälkeen. Sen jälkeen käsittelyä jatketaan syyskuussa.