Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Varmaan kevät on tehnyt tehtävänsä. Ollaan tehty paljon töitä. Jokainen on antanut kaikkensa. Harkitsemattoman lausunnon voi vähän laittaa väsymyksen piikkiin, mutta edelleenkin toivon, että keskusta pyytäisi Kiurulta anteeksi, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen palaa vielä viime viikonlopun sanasotaan, joka syntyi sosiaali- ja terveysvaliokunnan perjantaisen kokouksen jälkeen.

Tilanne on Pekosen mukaan hyvin hämmentävä.

– Meillä oli perjantaina hyvähenkinen kokous ennen kesätaukoa, jonka päätteeksi puheenjohtaja Krista Kiuru (SDP) kiitti koko valiokuntaa hyvästä työstä ja perinteen mukaisesti siihen valiokunnan varapuheenjohtaja, keskustan Hannakaisa Heikkinen vastasi hyvin kauniilla puheenvuorolla, jossa hän vielä korosti sitä, että ollaan voitu keskustella asioista asia-argumentein, vaikka käsittelyssä on ollut vaikeita asioista.

– Lopetettiin siis hyviin tunnelmiin ja todettiin että nähdään viikon päästä SuomiAreenassa Porissa. Sitten yhtäkkiä tulee tieto, että siellä on jätetty joku kantelu tai kirjelmä.

Ei toista ilman toista

Kirjelmä ihmetytti oppositiota. Ja sekin ihmetytti, ettei kokoomus lähtenyt mukaan. Pekonen arvelee, että kyse on hallituksen sisäisistä ristiriidoista, jotka purkautuivat näin.

ILMOITUS

– Onko keskustalla nyt niin suuri huoli uudistuksen toteutumisesta ja maakunnista, että he ottavat rumat keinot käyttöönsä valiokuntatyössä, hän kysyy.

Pekonen muistuttaa, että maakuntauudistus ja valinnanvapaus on sidottu yhteen.

– Ilman toista ei tule toista. Ja nyt on selvää, että meidän valiokunnasta nämä hallituksen esittämät maakuntauudistus ja valinnanvapauslaki ja kaikki niihin liittyvät liitännäislait lähtevät yhtenä pakettina perustusvaliokuntaan.

Pekonen jatkaa, että maakuntauudistusta koskeva valmistava keskustelu on kyllä käyty loppuun ja se on viimeistä silausta vaille valmis.

– Mutta se ei mene eteenpäin ennen kuin valinnanvapaus on myöskin käsitelty.

Pekonen pitää huolestuttavana sitä, että sote-uudistusta viedään maaliin aikataulu edellä. Vuosituhannen tärkein uudistus vaatii kunnollisen käsittelyn.

– Varsinkin kun tässä on nyt uutena elementtinä valinnanvapaus, joka tuo markkinaehtoisuuden meidän sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Emme veisi eteenpäin markkinallistamista

SDP:n Antti Rinne ja vihreiden Touko Aalto ovat jo asettaneet valinnanvapauden kohtalon vaakalaudalle, jos he ovat seuraavassa hallituksessa.

Pekonen sanoo, että vasemmistoliitto ei ole missään vaiheessa kannattanut valinnanvapautta ja sotepalveluiden markkinallistamista.

– Asiantuntijakuulemisten myötä olen entistäkin vakuuttuneempi siitä, että valinnanvapaudesta ei seuraa mitään hyvää. Jos vasemmistoliitto on seuraavassa hallituksessa niin emme ole viemässä eteenpäin tällaista markkinamallia, hän sanoo.

Mutta hän lisää, että soteuudistus pitää tehdä.

– Ja olemme jo esittäneet nykyhallitukselle että tämä heidänkin mallinsa olisi toteutettavassa monelta osin, mutta ilman markkinaehtoistamista, Pekonen kertoo.

Emme istu kuutta tuntia päivittäin jarruttamassa sotea

Keskustan kohukirjelmä synnytti viikonvaihteessa runsaasti tviittejä. Pekonen toivoi yhdessä lähettämässään viestissä anteeksipyyntöä keskustalta.

– Valiokunnassa on tosi fiksua ja asiantuntevaa porukkaa ja tärkeitä asioita on tulossa muitakin kuin sote-uudistus. Toivonkin, että kesän jälkeen voimme palata levänneinä ja käydä ehkä ilmaa puhdistava keskustelu.

Pekonen toivoo keskustalta suoraselkäisyyttä.

– Varmaan kevät on tehnyt tehtävänsä. Harkitsemattoman lausunnon voi vähän laittaa väsymyksen piikkiin, mutta edelleenkin toivon, että keskusta pyytäisi Kiurulta anteeksi, Pekonen sanoo.

Hän korostaa, että syytökset Kiurun tarkoituksellisesta hidastelusta eivät pidä paikkaansa.

– Valiokunta on kolmessa kuukaudessa istunut sen määrän mitä valiokunnat normaalisti istuvat kolmessa vuodessa. Valiokunnassa on otettu maanantaipäivätkin käyttöön ja venytetty kokoukset aamukahdeksasta iltapäivän kahteen. Emme istu siellä kuutta tuntia päivittäin jarruttamassa työn etenemistä!

Pekonen muistuttaa, että käsittelyssä on noin 3500 sivua hallituksen esityksiä.

– Lisäksi on pykäliä, joihin on tehty eduskuntakäsittelyn aikana muutoksia. Jos yli puolet pykälistä muuttuu käsittelyn aikana, niin se varmasti kertoo myös siitä, että tämä ei ole ollut kenellekään helppoa, Pekonen sanoo.