Lehtikuva/Brendan Smialowski

Donald Trumpilla on nyt mahdollisuus sementoida konservatiivien ylivalta lakien tulkinnassa jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Hänen odotetaan nimittävän korkeimpaan oikeuteen äärikonservatiivisen uuden tuomarin.

Presidentti Donald Trump sai todellisen lahjan keskiviikkona, kun 81-vuotias korkeimman oikeuden tuomari Anthony Kennedy ilmoitti jäävänsä eläkkeelle.

Trump pääsee jo toisen kerran puolitoista vuotta kestäneen virkakautensa aikana nimittämään korkeimpaan oikeuteen uuden tuomarin.

Kennedyä on luonnehdittu ”maltilliseksi konservatiiviksi”, ja hän on useissa äänestyksissä ollut vaa’ankieli oikeuden neljän konservatiivisen ja neljän liberaalina pidetyn jäsenen välillä.

Aborttioikeutta on nakerrettu pala kerrallaan osavaltioissa.

Trump on tehnyt selväksi, että hän aikoo nimittää Kennedyn tilalle nuorehkon konservatiivin. Koska korkeimman oikeuden jäsenyys on elinikäinen, Trump saattaa tuomarivalinnoillaan sinetöidä perintönsä jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Korkeimman oikeuden pitäisi periaatteessa vain valvoa lainsäädännön ja toimeenpanovallan perustuslainmukaisuutta. Käytännössä sen toimivallan rajat ovat kuitenkin erittäin väljät, ja perustuslainmukaisuuden varjolla se pystyy tekemään mitä suurimmassa määrin politiikkaa.

ILMOITUS

Uskonnollinen oikeisto innoissaan

Korkein oikeus on tärkein syy, miksi Yhdysvaltain uskonnollinen oikeisto tukee Trumpia hänen ilmeisen epäkristillisistä tavoistaan huolimatta. Uskovaisille suosiollisen konservatiivin nimittäminen Kennedyn tilalle takaa suosion jatkumisen.

Selvin koetinkivi uskonnolliselle oikeistolle on aborttioikeus. Oikeisto on vuosikymmeniä käynyt kampanjaa kaataakseen aborttioikeuden taanneen vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen.

Korkeimpaan oikeuteen ei ole lähiaikoina tiedossa suoraan aborttioikeuteen liittyviä tapauksia. Kansalaisjärjestöt ja opposition demokraatit pitävät kuitenkin vaaraa todellisena.

Aborttioikeutta on nakerrettu pala kerrallaan osavaltioissa. Oikeisto pyrkii viemään niitä alempien oikeusasteiden kautta valitusasteissa ylöspäin, niin että lopulta korkein oikeus tekisi uuden tulkinnan.

Trump vyöryttää tuomioistuimia

Trumpilainen vyörytys ei kohdistu pelkästään korkeimpaan oikeuteen. Hän on nimittänyt jo kymmeniä uusia, konservatiivisia tuomareita liittovaltion vetoomustuomioistuimiin.

Tammikuussa Trump hallinto ilmoitti perustavansa viraston suojelemaan niitä terveydenhoidon työntekijöitä, jotka uskonnollisiin syihin vedoten kieltäytyvät osallistumasta abortteihin.

Republikaanit ovat kongressissa ajaneet lakia, joka poistaisi liittovaltion rahoituksen Planned Parenthood -järjestöltä, joka on Yhdysvaltain tärkein lisääntymisterveyden toimija.

Trump on myös asettanut Yhdysvaltain ulkomaiselle avulle niin sanotun suukapulan: Yhdysvaltain kehitysapua saavat sairaalat ja lääkärit eivät saa tarjota tietoa abortista.

Kennedy on useissa arvoliberaaleissa kysymyksissä asettunut liberaalien rinnalle puolustaen juuri aborttioikeutta sekä homoseksuaalien oikeuksia sekä torjunut vähemmistöjen oikeuksien kaventamista.

Toisaalta Kennedy on 30-vuotisella urallaan asettunut usein konservatiivien leiriin ratkaistaessa aseenkanto-oikeuden ja kampanjarahoituksen kaltaisia kysymyksiä. Hän myös äänesti konservatiivien rinnalla vuonna 2000 korkeimman oikeuden antaessa vaalivoiton George W. Bushille.

Demokraatit: yli vaalien

Trump on sanonut, että hän nimittää Kennedyn seuraajan samalta listalta, jolta hän valitsi viime vuonna nimittämänsä Neil Gorsuchin.

Listalla on 25 nimeä, ja sitä on ollut Trumpille laatimassa äärikonservatiivinen oikeusalan järjestö Federalist Society.

Trumpin odotetaan poimivan listalta jonkun sen tiukimmista abortinvastustajista.

Useat demokraattien johtohenkilöt sanoivat ensireaktioissaan Kennedyn eroilmoituksen jälkeen, että he tekevät kaikkensa estääkseen äärikonservatiivin nimittämisen Kennedyn paikalle.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että demokraatit pyrkisivät viivyttämään Trumpin valitseman tuomarin vahvistamista senaatissa yli marraskuun vaalien. He toivovat, että vaalien jälkeen senaatin enemmistö olisi demokraateilla.

Korkeimman oikeuden jäsenmäärää ei ole säädetty perustuslaissa. Periaatteessa olisi siis mahdollista, ettei Kennedyn tilalle nimitettäisi lainkaan uutta jäsentä.

Ruma taistelu Obaman aikana

Korkeimmasta oikeudesta käytiin erittäin ruma taistelu Barack Obaman toisella presidenttikaudella.

Konservatiivinen tuomari Antonin Scalia kuoli helmikuussa 2016. Politiikan normaalien pelisääntöjen mukaan Obaman olisi pitänyt ehtiä vielä nimittää uusi tuomari. Republikaanit tekivät kuitenkin selväksi, että he viivyttävät Obaman ehdokkaan vahvistamisen yli marraskuun 2016 vaalien.

Republikaanit väittivät, että olisi ”epäreilua” nimittää Obaman ehdokas, kun tällä on enää niin vähän virkakautta jäljellä. Koska Obaman kausi päättyi vasta tammikuussa 2017, kesti jarrutus siis lähes vuoden.

Republikaanit jopa väläyttivät ajatusta, että jos Hillary Clinton voittaa vaalit, tuomarinimitys jätettäisiin jäihin vielä koko seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Trump asetti heti kohta virkaan astuttuaan ehdokkaakseen konservatiivisen Neil Gorsuchin. Demokraatit eivät käyneet jarrutukseen, ja Gorsuchin nimitys vahvistettiin jo viime vuoden huhtikuussa.

Gorsuch on vasta 50-vuotias, joten hän saattaa istua korkeimmassa oikeudessa vielä vuosikymmeniä. Nykyisissä tuomareissa on Kennedyn lisäksi vielä kaksi muuta 1930-luvulla syntynyttä ja yksi 1940-luvulla syntynyt. Trump saattaa siis päästä nimittämään vielä useita tuomareita.