Lehtikuva/Handout

Republikaaneilla on monta ehdotusta kiusallisesta tilanteesta selviämiseen, mutta he eivät ole päässeet keskenään yksimielisyyteen, mitä niistä edistää.

Yltyvä kohu vanhemmistaan erotettujen siirtolaislasten kohtelusta hermostuttaa syksyn vaaleihin valmistautuvia republikaaneja. Ääninauhat ja kuvat metallihäkkeihin sullotuista lapsista ovat saaneet muitakin republikaaneja arvostelemaan presidentti Donald Trumpin politiikkaa kuin hänen säännöllisen kriitikkonsa, senaattori John McCainin.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että monet ovat havahtuneet asiaan vasta, kun sydäntäsärkevä materiaali on saavuttanut suuren yleisön ja alkanut vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen. Onhan perhearvoilla elämöivän puolueen hieman kiusallista puolustella perheiden hajottamista.

Quinnipiac-yliopiston tekemän gallupin mukaan kaksi kolmasosaa äänestäjistä vastustaa lasten erottamista vanhemmistaan.

Trump yrittää nyt luistella vastuusta.

Trumpin kannattajien kova ydin näyttää kuitenkin pysyvän yhä presidentin linjan takana. Myös kaikista republikaaneista 55 prosenttia kannattaa saman gallupin mukaan niin sanottua nollatoleranssipolitiikkaa, joka lasten erottamiseen on johtanut.

Poikkeuksellisen laajaksi nousseeseen arvosteluryöppyyn on yhtynyt tunnettuja yritysjohtajia sekä uskonnollisia johtajia.

ILMOITUS

Yli 600 pastoria ja muuta vaikutusvaltaista jäsentä nollatoleranssipolitiikan julistaneen oikeusministeri Jeff Sessionsin omasta metodistisesta kirkkokunnasta on allekirjoittanut valituksen, jossa he syyttävät Sessionsia moraalittomuudesta ja muista synneistä.

”Herkän iän suojat”

Lasten erottamisen mahdollistava lainsäädäntö on ollut olemassa jo ennen Trumpin kautta. Aiemmin kuitenkin laitonta rajanylitystä on käsitelty rikkeenä, eivätkä siitä syytetyt aikuiset ole joutuneet odottamaan asiansa käsittelyä vangittuina.

Nollatoleranssipolitiikalla tarkoitetaan sitä, että laitonta rajanylitystä pidetään nyt rikoksena, ja siitä syytetyt odottavat oikeudenkäyntiä vangittuina.

Koska kuitenkaan lapsia ei voi tästä syystä vangita, heidät on otettu pois vanhemmiltaan ja sijoitettu erityisiin pidätyskeskuksiin.

Terveysministeriön edustaja Steven Wagner puolusteli käytäntöä sanomalla, että alle 13-vuotiaat on sijoitettu ”herkän iän suojiin” (tender age shelters), joissa on mitä mainioimmat olot. Wagnerin kaunisteleva ilmaisu oli vain omiaan lietsomaan kohua.

Kansallisen turvallisuuden ministeriön tuoreimpien lukujen mukaan kaikkiaan 2 342 lasta on erotettu vanhemmistaan toukokuun 5. päivän ja kesäkuun 9. päivän välisenä aikana.

Meksikon ulkoministeriön mukaan valtaosa kyseisistä, maan pohjoisrajan ylittäneistä lapsista on lähtöisin Guatemalasta, Hondurasista ja El Salvadorista.

Trumpilta ristiriitaisia viestejä

Trump itse on tapansa mukaan antanut ristiriitaisia viestejä. Hän tviittasi tiistaina, että demokraatit haluavat paperittomien siirtolaisten ”tulevan tulvimalla ja täyttävän maamme”.

Myöhemmin tiistaina pitämässään puheessa Trump sanoi, että Yhdysvalloilla on vain kaksi mahdollisuutta, joko ”avata täysin rajat tai asettaa lainrikkojat rikossyytteeseen”.

Tämän jälkeen Trump tapasi edustajainhuoneen republikaaneja suljetussa kokouksessa. Sieltä kerrottujen viestien mukaan Trump oli esittänyt huolestumisensa lasten erottamisesta ja kehottanut republikaaneja säätämään lain, joka pitäisi perheet yhdessä.

”Presidentti haluaa saada tämän loppumaan”, sanoi kansanedustaja Carlos Curbelo kokouksen jälkeen

Trump näyttää siis tavalliseen tapaansa yrittävän luistaa vastuusta, kun paikat käyvät kuumiksi.

Demokraattien mukaan Trump voisi yhdellä kynänpiirrolla lopettaa lasten erottamisen vanhemmistaan, koska kysymys on vain olemassa olevan lainsäädännön tulkitsemisesta.

Trumpin leirin mielestä taas demokraatit ovat syyllisiä, koska he eivät tue Trumpin linjan mukaisten siirtolaislakien säätämistä.

Republikaanien rivit rakoilevat

Kongressin odotetaan ryhtyvän tällä viikolla käsittelemään uutta siirtolaislakia. Republikaanit eivät kuitenkaan ole päässeet edes keskenään yksimielisyyteen sen sisällöstä.

Trump ei asiaa tiistaina ratkaissut, sillä hänen kerrottiin sanoneen kokouksessa, että hän on valmis allekirjoittamaan minkä tahansa republikaanien esittämistä vaihtoehdoista.

Senaatin republikaaniryhmän johtaja Mitch McConnell ajaa suppeaa lakia, joka ratkaisi kiusallisen lapsiongelman niin, että lapset voitaisiin pidättää yhdessä vanhempiensa kanssa.

Edustajainhuoneessa osa republikaaneista haluaa lain, jossa perheiden hajottaminen lopetettaisiin, mutta Trump saisi 25 miljardia dollaria rajamuurinsa rakentamiseen. Lisäksi luotaisiin menettely, jossa alaikäisinä maahan tulleille eli niin sanotuille ”unelmoijille” avautuisi tie kansalaisuuden saamiseen.

Konservatiivisin republikaanisiipi ajaa muuten samanlaista lakia, mutta ilman unelmoijien kansalaisuusmahdollisuutta.

Lisäksi republikaanisenaattori Ted Cruz on esittänyt lakia, jolla lopetettaisiin lasten erottaminen vanhemmistaan ja nopeutettaisiin siirtolaisten tapausten käsittelyä kaksinkertaistamalla tuomarien määrä.

Trump sanoutui tiistaina irti Cruzin ehdotuksesta: ”En halua tuomareita. Haluan rajaturvallisuutta. En halua ihmisiä oikeuteen, vaan haluan, että ihmiset eivät tule tänne.”