Lehtikuva/John Moore

Presidentti Trump puolustaa edelleen politiikkaansa, jossa laittomasta rajanylityksestä syytettyjen lapset erotetaan vanhemmistaan.

Yhdysvalloissa tuli maanantaina julkisuuteen ääninauha, jossa kuullaan rajapoliisien vanhemmistaan erottamien lasten itkua. ”Äiti”, huutaa yksi, ja ”isi” toinen.

Yhden kuusivuotiaan tytön kuullaan toistelevan Yhdysvalloissa asuvan tätinsä puhelinnumeroa ja pyytävän rajavartijoita soittamaan hänelle.

Rajavartijaksi tunnistettu miesääni pilkkaa nauhalla lapsia: ”Tässähän on oikein orkesteri. Vain kapellimestari puuttuu.”

Lapsia pidetään metallihäkeissä pidätyskeskuksessa.

Seitsenminuuttisen nauhan julkaisseen ProPublican mukaan se on peräisin Yhdysvaltain rajavalvontaviraston pidätyskeskuksesta. Sen autenttisuutta ei tiettävästi ole toistaiseksi sataprosenttisesti varmistettu.

Järkyttävät paljastukset vanhemmistaan erotettujen lasten oloista ovat saaneet presidentti Donald Trumpin hallinnon puolustuskannalle.

ILMOITUS

Oikeusministeri Jeff Sessions ilmoitti toukokuussa niin sanotusta nollatoleranssista, jonka perusteella kaikki Meksikon rajan yli luvattomasti tulleet aikuiset pidätetään odottamaan rikossyytettä. Koska lapsia ei lain mukaan voi pidättää tästä syystä, heidät on otettu viranomaisten huostaan.

Nollatoleranssin aikana on kotimaan turvallisuuden viraston (DHS) mukaan jo lähes 2 000 lasta erotettu vanhemmistaan. Heistä yli sata on alle nelivuotiaita.

Lapset metallihäkeissä

Yhdysvaltain rajaviranomaiset päästivät sunnuntaina toimittajia käymään Etelä-Texasissa keskuksessa, jossa pidetään laittomasta rajanylityksestä syytettyjä. Toimittajat eivät kuitenkaan saaneet haastatella pidätettyjä tai ottaa kuvia.

Rajaviranomaisten edustaja sanoi AP:n toimittajalle suoraan, että lasten pois ottamisen tarkoituksena on pelotevaikutus rajan yli yrittäville.

Vanhaan varastoon perustetussa keskuksessa oli yli 1 100 ihmistä, perheet yhdessä siivessä, aikuiset toisessa ja ilman vanhempia olevat lapset kolmannessa. Kaikista oli pääsy yhteiselle alueelle, jossa olivat vessat. Kattovalot olivat päällä ympäri vuorokauden.

Lapset oli sijoitettu metallihäkkeihin, 20 lasta aina yhteen. Leluja tai kirjoja ei ollut.

Texasilaiskeskuksen edustaja sanoi, että alle 5-vuotiaat lapset saavat ”yleensä” jäädä vanhempiensa seuraan. AP:n toimittaja tapasi kuitenkin nelivuotiaan, jonka täti ”yllättäen” löytyi toimittajien kiinnitettyä huomiota pieneen lapseen.

Peruuttamatonta haittaa

Lasten kohtelu on herättänyt siinä määrin järkytystä, että jotkut syksyn vaaleihin valmistautuvista republikaanipoliitikoista ovat ottaneet etäisyyttä nollatoleranssiin. Useimmat kuitenkin ovat vaienneet.

Presidentti Trumpin puoliso Melania Trump arvosteli lasten erottamista vanhemmistaan ja entisen republikaanipresidentin George W. Bushin puoliso Laura Bush vertasi viikonvaihteessa Washington Postin mielipidekirjoituksessa paheksuvasti sitä amerikanjapanilaisten internoimiseen toisen maailmansodan aikana.

Yhdysvaltain lastenlääkärien yhdistys on sanonut käytännön aiheuttavan peruuttamatonta haittaa lapsille.

YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi sanoi BBC:lle, että lasten erottaminen vanhemmistaan on aina väärin ja erityisesti kun kyse on vaikeassa tilanteessa olevista ihmisistä, kuten tässä tapauksessa Keski-Amerikan maiden vainoa ja väkivaltaa pakenevista ihmisiä.

Trump Merkelin kimpussa

Kotimaan turvallisuuden viraston johtaja Kirstjen Nielsen kuitenkin puolusti edelleen nollatoleranssia maanantaina. Hänen mukaan lapsista pidetään hyvää huolta.

Presidentti Trump sanoi maanantaina, ettei hän anna Yhdysvaltain muuttua ”siirtolaisleiriksi”. Hän vieritti syyn tilanteesta demokraateille, jotka eivät hänen mukaansa suostu neuvottelemaan maahanmuuttolakien uudistamisesta.

Trumpin mukaan siirtolaiset voivat olla ”murhaajia ja varkaita”, jotka tuovat ”kuolemaa ja tuhoa”.

Trump puolusti politiikkaansa myös hyökkäämällä tviitissään Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kimppuun. Trumpin mukaan ”Saksan kansa on kääntymässä johtajiaan vastaan, kun siirtolaisuus horjuttaa Berliinin ennestäänkin hataraa koalitiota”.

”Kaikkialla Euroopassa on tehty iso virhe päästämällä tulemaan miljoonia ihmisiä, jotka ovat niin voimakkaasti ja väkivaltaisesti muuttaneet Euroopan kulttuuria”, Trump tviittasi ja väitti rikollisuuden Saksassa lisääntyneen.

Tosiasiassa Saksan sisäministeriö raportoi toukokuussa, että rikollisuus on matalimmillaan sitten vuoden 1992.

Sessions vetosi Jumalaan

Oikeusministeri Jeff Sessions oli maanantaina haastateltavana Fox Newsissä. Haastattelija kysyi häneltä nollatoleranssista ja sanoi, että sitä on verrattu ”natsi-Saksaan, keskitysleireihin, ihmisoikeusrikkomuksiin”.

”Tuo on tietysti liioittelua”, sanoi Sessions. ”Natsi-Saksassa estettiin juutalaisia lähtemästä maasta”, jatkoi oikeusministeri.

Viime viikolla Sessions puolusti politiikkaansa Jumalan arvovallalla. Hänen mukaansa apostoli Paavali kehotti ihmisiä noudattamaan hallituksen lakeja, koska ”Jumala on asettanut hallituksen täyttämään hänen tarkoitustaan”.