Lehtikuva/Vesa Moilanen

Oppositio jatkoi perjantaina yhtenäisenä hallituksen sote-uudistuksen kritisointia. Nyt vuorossa oli valtiovarainvaliokunta, joka sai eilen valmiiksi oman lausuntonsa.

Oppositio jätti siihen yhteisen eriävän mielipiteen, jonka merkitystä korostivat niin vasemmistoliiton Kari Uotila kuin sosiaalidemokraattien Timo Harakka.

– Lausunto itsessään oli suorastaan murskaava sote-uudistuksen taloudellisia riskejä ja vaikutuksia ajatellen, Harakka huomautti.

Harakka nosti esiin saman asian kuin Uotila eilen Kansan Uutisten haastattelussa. Valtiovarainvaliokunta ei saanut edes miljarditasolla uudistuksen kustannuksista arviota. Ja tähän myös valtiovarainvaliokunta kiinnittää huomiota lausunnossaan.

– Edes karkeita arvioita ei useista pyynnöistä huolimatta ole tähän saatu, Harakka sanoi.

ILMOITUS

Sen sijaan lähes sata asiantuntijaa on Harakan mukaan kertonut, että lyhyellä aikavälillä niin kutsuttu valinnanvapaus tulee lisäämään kustannuksia.

– Pitkällä aikavälillä tulee riski, että aiotun kolmen miljardin säästön sijaan samanveroinen kustannusten kasvu.

Uotila käytti tussia

Vasemmistoliiton Kari Uotila otti tiedotustilaisuudessa visuaaliset keinot käyttöön, kun hän hahmotti uudistuksen riskejä.

– Valtiovarainvaliokunnan tehtävä on tehdä vastuullisia arvioita taloudellisista vaikutuksista ja riskeistä lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, hän sanoi.

Uotila piirsi fläppitaululle kolmion, jonka eri kulmissa olivat valinnanvapaus, palvelut ja säästöt. Näistä voi saada vain kaksi yhtä aikaan, ei kolmea.

– Näin totesi muun muassa kirjallisessa lausunnossaan tohtori Pentti Arajärvi. Jos halutaan toteuttaa valinnanvapaus ja taata riittävät palvelut, ei pystytä saamaan säästöjä. Jos toteutetaan valinnanvapaus ja pyritään säästöihin, silloin pitää luopua palveluiden laadusta, Uotila tiivisti.

Hän huomautti, että valinnanvapaudesta luopumalla voidaan taata palveluiden laatu ja pyrkiä säästöihin.

– Se ei tarkoita, että pitäisi luopua siitä valinnanvapaudesta, jota jo nyt toteutetaan kuntatasolla esimerkiksi. Siitä pitää luopua, että rysäytetään koko sosiaali- ja terveyspalveluiden kenttä markkinoille kertarysäyksellä.

Hetemäen laskelmat viimeinen niitti kd:lle

Kaikki oppositiopuolueiden edustajat mainitsivat myös sen, että viimeisenä iltana ennen ratkaisevaa kokousta heille toimitettiin valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen muistio.

Hyvin epämääräisissä laskelmissa arvioitiin, että sote-uudistuksella voidaan saada aikaa neljän miljardin säästöt tiedon ja teknologian käytöllä.

– Olemme peräänkuuluttaneet koko vaalikauden, mihin nämä luvut perustuvat. Viime tinkaan tulee sitten tällainen laskelma, jossa myönnetään, että ne on tehty hyvin kaavamaisesti. Ne eivät perustu mihinkään faktaan, totesi kristillisdemokraattien Peter Östman.

Östman kysyi, miksi säästöpotentiaali ei olisi voinut olla esimerkiksi 5,5 miljardia, kun se ei perustu mihinkään faktaan. Hän sanoi Hetemäen muistion olleen kristillisdemokraateille viimeinen pisara.

Hetemäen muistiota ei otettu lopulta huomioon. Opposition mukaan se oli ylipäänsä kova kolaus valtiovarainministeriön arvovallalle. Valtiovarainministeriö on usein mielletty Suomessa puolueettomaksi tahoksi, jonka laskelmiin on voinut luottaa.

Harakan mukaan Hetemäki joutui kovan poliittisen ohjauksen alla tekemään viime hetken laskelmia, joilla pyrittiin osoittamaan sote-uudistuksen mahdollisia säästöjä. Hän kuvaili laskelmia stetsonista vedetyiksi.

– Uskallan näin sanoa, Harakka sanoi.