Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Oppositio vastustaa yhdessä rintamassa valtiovarainvaliokunnan sote-mietintöä.

Valtiovarainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä sote-uudistuksesta. Lausunto on erittäin kriittinen uudistusta kohtaan. Sen lisäksi kaikki oppositiopuolueet jättivät siihen yhteisen eriävän mielipiteen.

Hallituspuolueet yrittivät viime hetkillä saada lausuntoon huomioitua valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen paperin.

– Hän (Hetemäki) oli viime viikolla valiokunnassa kuultavana. Päivää ennen mietinnön valmistumista tulee hieman paniikinomainen pitkä paperinippu, jossa oli paljon kyseenalaista tekstiä, kertoo vasemmistoliiton Kari Uotila, joka istuu valtiovarainvaliokunnassa.

Uotila huomauttaa, että Hetemäen arviossa sote-uudistuksen niin kutsuttu valinnanvapausmalli ei tuota säästöä. Sen potentiaaliseksi säästöksi on merkitty pyöreä nolla.

– Minusta se oli aika merkittävä juttu, Uotila sanoo.

ILMOITUS

Valtiovarainvaliokunnan mietintö ottaa lopulta myönteisen kannan sote-uudistukseen, koska hallituspuolueilla on enemmistö valiokunnassa.

– Se (mietintö) on niin kriittinen, että jos sosiaali- ja terveysvaliokunta sen kriittisyyden ottaa huomioon, niin se ei voi olla tukemassa soten hyväksymistä, Uotila sanoo.

Tieto ja teknologia suurin säästöpotentiaali

Hetemäen paperissa, joka siis toimitettiin eilen valiokunnan jäsenille, soten suurin säästöpotentiaali on tiedon ja teknologian käytössä. Hetemäen mukaan sillä voidaan saavuttaa neljän miljardin säästöt.

– Se oli selvästi tarkoitushakuinen. Eihän sillä ole mitään tekemistä soten kanssa, se potentiaali on olemassa. Monessa maakunnassa on jo hyödynnetty digitalisaatiota, Uotila huomauttaa.

Hetemäen paperia ei lopulta otettu huomioon mietintöä laadittaessa. Syynä oli se, että se toimitettiin niin viime hetkillä.

– Ei näin viime tipassa tulleita ja suoraan sanoen paniikinomaisia lukuja pidä vastuullisen sisällyttää mietintöön, Uotila sanoo.

Markkinat voidaan myydä vain kerran.

Ei mitään taloudellisia arvioita

Uotila huomauttaa, että valtiovarainvaliokunta ei ole saanut edes miljarditasolla ennusteita soten taloudellisesta vaikutuksista.

– Se on karmea tilanne vastuullisen lausunnon laatimisen kannalta.

Uotilan mukaan asiantuntijakuulemisessa on tullut ilmi, miksi soten taloudellisia ennusteita ei ole.

– Koko sote on valmisteltu eri metodilla ja logiikalla kuin muut suuret uudistukset. Sote tehtiin poliittisella lehmänkaupalla. Keskusta saa maakunnat ja kokoomus valinnanvapauden.

Hallituspuolueista on sanottu, että sote on nyt vietävä läpi. Mahdolliset valuviat voidaan niiden mukaan korjata sitä. Tämä ei Uotilan mukaan pidä paikkaansa.

– Monet asiantuntijat ovat todenneet, että tässä on niin suuresta rakenteellisesta uudistuksesta kyse. Sitä ei voi korjata jälkeenpäin. Markkinat voidaan myydä vain kerran.

Yhteinen eriävä mielipide arvokas asia

Uotila on erittäin tyytyväinen, että kaikki kuusi oppositiopuoluetta ovat mukana eriävässä mielipiteessä.

– Tein sen eteen aika paljon töitä, koska pidin sitä erittäin arvokkaana asiana.

Oppositio on viime päivinä muutenkin esiintynyt yhteisenä. Ensin sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositiojäsenet esittivät yhdessä tyrmistyksensä, kun hallituspuolueet jyräsivät heidät valiokunnassa.

Tänään puolestaan kaikkien oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vetosivat yhdessä puhemiesneuvostoon, jotta se käsittelisi ripeästi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa syntyneen tilanteen.

Huomenna valtiovarainvaliokunnan oppositiojäsenet pitävät aamulla tiedotustilaisuuden.