Lehtikuva/Roni Rekomaa

”Ei ole oikeudenmukaista leimata työtöntä passiiviseksi, jos todellinen syy on palveluiden tai avoimien työpaikkojen puute.”

Eduskunta päättää lopullisesti työttömyysturvan aktiivimallista maanantaina ja tiistaina. Toisen käsittelyn keskustelu käydään maanantai-iltana ja äänestys on vuorossa tiistaina. Lain sisältö hyväksyttiin viime viikolla.

Jos laki hyväksytään työttömyysetuus maksetaan jatkossa 4,65 prosentilla alennettuna silloin, kun työtön ei ole osoittanut aktiivisuutta olemalla työttömyytensä aikana työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa riittävän pitkää aikaa.

Suomen sosiaali- ja terveys ry (Soste) toivoo, ettei lakia hyväksytä. Järjestön mukaan aktiivimallin keskeinen ongelma on se, että siinä ei ole harkintavaraa tilanteissa, joissa työtön ei onnistu yrityksistä huolimatta löytämään työpaikkaa tai joissa työllistymistä edistäviä palveluita ei ole tarjolla.

– Ei ole oikeudenmukaista leimata työtöntä passiiviseksi, jos todellinen syy on palveluiden tai avoimien työpaikkojen puute, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas toteaa.

Jos laki hyväksytään tiistaina, se tulee voimaan jo alkuvuodesta. Sosten mukaan nopea aikataulu herättää kysymyksen, ovatko toimeenpanevat tahot eli Kela ja työttömyyskassat riittävästi valmistautuneet muutokseen. Kelan arvion mukaan mallin käyttöönotto kasvattaa työmäärää ja henkilöstötarvetta.

ILMOITUS

Kiukas vertaa tilannetta vuosi sitten toteutettuun toimeentulotuen Kela-siirtoon.

– Jos toimeenpanosta vastaavat organisaatiot eivät ole riittävästi varautuneet ja varanneet toimeenpanoon resursseja, pelkona on, että vuosi sitten toteutettua toimeentulotuen Kela-siirtoa seurannut kaaos toistuu nyt työttömyyskorvausten maksamisessa. Tämä aiheuttaa työttömyyskorvausten saajille epävarmuutta ja mahdollisesti hetkellisiä toimeentulo-ongelmia.

”Hallitus petti lupauksensa”

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan maan hallitus on menettänyt luottamustaan ay-liikkeen silmissä aktiivimallin takia.

– Hallituksen luotettavuus asioiden hoidossa on mielestäni jälleen kerran joutunut varsin kyseenalaiseen valoon, Aalto sanoi Helsingissä pidetyssä Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa maanantaina.

SAK:laisissa ammattiliitoissa mallin on nähty lähinnä kyykyttävän työttömiä ja sen hyötyjä on pidetty kyseenalaisina. Lisäksi mallia ei ole valmisteltu kolmikantaisesti.

– Pääministeri Sipilä sanoi viime viikolla eduskunnassa, että hallitus puolustaa sopimusyhteiskuntaa ja että se pitää kiinni tekemistään sopimuksista. Tällä hän viittasi Kikysssä sovittujen sosiaalivakuutusmaksujen verokompensaatioon. Samassa yhteydessä sovittiin myös siitä, että hallitus ei tee leikkauksia työttömyysturvaan ja että nämä niin kuin muutkin työelämään liittyvät asiat valmistellaan kolmikantaisesti, Aalto muistutti.

Hän arveli pääministerin tarkoittaneenkin sitä, että hallitus pitää kiinni niistä sopimuksista, jotka sille sopivat. Niistä sopimuksista, joista hallitus on eri mieltä, sen ei tarvitse pitää kiinni, vaikka se on ollut itse niistä sopimassa.