Lehtikuva/Johan Ordonez

Keskusvaalilautakunta julisti sunnuntaina istuvan oikeistopresidentin voittajaksi.

Amerikan valtioiden järjestö OAS vaatii Hondurasin kiisteltyjen vaalien järjestämistä uudelleen. Järjestön pääsihteeri, uruguaylainen Luis Almagro kyseenalaisti vaalien rehellisyyden ja sanoi, että vaaliprosessissa oli väärinkäytöksiä ja vaalien tekninen taso oli heikko.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja David Matamoros julisti sunnuntaina, kolme viikkoa vaalien jälkeen, voittajaksi istuvan oikeistopresidentin Juan Orlando Hernándezin.

Virallisen tuloksen mukaan Hernández sai 42,95 prosenttia äänistä ja hänen päävastustajansa, keskustaoikeiston ja keskustavasemmiston yhteinen ehdokas Salvador Nasralla 41,42 prosenttia.

Vaalitulos kääntyi toiseksi laskennan omituisen katkoksen jälkeen.

Pieni määrä äänistä laskettiin uudelleen, mutta se ei Matamorosin mukaan muuttanut tulosta olennaisesti.

Vakavia epäilyksiä

OAS:n Almagro tviittasi vähän ennen virallisen tuloksen julistamista, että tuloksen suhteen on vakavia epäilyksiä, eikä tuloksia pitäisi ”vastuuttomasti” julistaa ennen kuin tarkkailijat ovat antaneet lopullisen raporttinsa.

ILMOITUS

Epäilyksiä on herättänyt erityisesti se, että kun vaalien jälkeisenä päivänä Nasralla oli melko selvässä johdossa, laskenta yht’äkkiä keskeytyi yli vuorokaudeksi. Tätä ei ole jälkeenpäinkään selitetty mitenkään.

Keskeytyksen jälkeen Hernándezin ilmoitettiin olevan johdossa.

Monelle on tullut tapahtumasta mieleen Meksikon surullisenkuuluisat presidentinvaalit 1988, jolloin mystinen sähkökatko katkaisi ääntenlaskun, ja johdossa olleesta vasemmistoehdokkaasta olikin katkon jälkeen tullut häviäjä.

Useita kuollut protesteissa

Nasralla ei ole hyväksynyt vaalitulosta. Hän aikoo matkustaa Washingtoniin OAS:n päämajaan esittämään todisteita vaalivilpistä. Samalla matkalla hän pyrkii esittämään todisteita myös Yhdysvaltain ulkoministeriölle.

Vaaliprosessia vastaan on osoitettu mieltä alusta pitäen. Turvallisuusjoukot ovat vastanneet mielenosoituksiin kovin ottein ja ainakin 17 ihmistä on saanut surmansa protesteissa.

OAS:ään kuuluvat lähes kaikki Amerikkojen valtiot. Merkittävin ulkopuolella oleva on Kuuba, joka suljettiin järjestön toiminnasta 1962.