Lehtikuva/Vesa Moilanen

Helsingin valtuusto keskusteli yli neljä tuntia paperittomien ihmisten oikeuksista.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti myöhään keskiviikkona laajentaa paperittomien ihmisten terveydenhuollon koskemaan myös välttämätöntä hoitoa. Valtuusto hyväksyi vasemmistoliiton Veronika Honkasalon tekemän aloitteen tiukassa äänestyksessä 45–39.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma esitti asian palauttamista valmisteluun, mutta Honkasalon aloite voitti äänestyksessä, kun puolet SDP:n ryhmästä äänesti Heinäluoman palautusesitystä vastaan.

Honkasalon aloitteen takana olivat vasemmistoliitto, vihreät, RKP, keskusta, feministinen puolue ja piraattipuolue. Kuten vasemmistoliito eilen SDP:lle suunnatussa vetoomuksessaan kirjoitti, demarit ratkaisivat aloitteen kohtalon. Kun puolet SDP:n ryhmästä äänesti aloitteen puolesta, meni se läpi. Kokoomus ja perussuomalaiset vastustivat aloitetta.

– Helsingin valtuusto äänesti paperittomien terveyspalveluiden laajentamisen puolesta 45-39. Voitto inhimillisyydelle!, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki kirjoitti äänestyksen jälkeen Twitterissä.

Samat oikeudet kuin turvapaikanhakijoille

ILMOITUS

Hyväksytty aloite ei takaa paperittomille samoja terveyspalveluita kuin helsinkiläisille. Paperittomat saavat jatkossa samat terveyspalvelut kuin turvapaikanhakijat. Helsinkiläisten palvelut ovat huomattavasti laajemmat.

Tarkemmin aloitteen sisällöstä voi lukea eilen julkaisemastamme jutusta.

Suomessa olevien paperittomien tarkkaa määrää ei tiedetä. Sisäministeriö arvioi heitä olevan 1000–2000, ja suurin osa heistä asuu pääkaupunkiseudulla. Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela sanoi Helsingin Sanomille, että kaupungin arvio paperittomien määrästä liikkuu sadoissa, ei tuhansissa.

Paperiton ihminen ei välttämättä ole kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut. Paperittomaksi voi joutua myös, jos oleskelulupa tai viisumi umpeutuu.

– Paperittomuuteen on monenlaisia syitä ja joukkoon mahtuu myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä edes tiedä olevansa paperittomia, Helsingin vasemmistoliiton koostamassa tietopaketissa kerrotaan.