ALL Over Press

Vasemmistoliitto muistuttaa, että aloitteessa on kyse ihmisoikeuksista.

Vasemmistoliitto vetoaa sosiaalidemokraattien Helsingin valtuustoryhmään, että se tukisi tänään valtuustoaloitetta paperittomien oikeuksien parantamiseksi. Helsingin kaupunginvaltuusto äänestää Veronika Honkasalon (vas.), Leo Straniuksen (vihr.) ja Thomas Wallgrenin (sd.) aloitteesta tänään illalla kokouksessaan.

Vasemmistoliiton lisäksi aloitetta tukevat vihreät, RKP ja feministinen puolue. Kokoomus ja perussuomalaiset kannattavat sen palauttamista valmisteluun, joten SDP tulee ratkaisemaan aloitteen kohtalon.

Kaupunginhallituksessa SDP:n Nasima Razmyar äänesti aloitteen puolesta ja Tomi Sevander puolestaan sitä vastaan. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma sanoi tänään Mustread-verkkolehdelle, että aikoo esittää aloitteen palauttamista takaisin valmisteluun.

– Kyse on ihmisoikeuksista ja inhimillisestä elämästä, joiden tiedämme olevan tärkeitä arvoja myös sosialidemokraateille. Vetoamme SDP:n kaupunginvaltuutettuihin asian mahdollisimman nopean edistämisen nimissä. Paperittomat elävät koko ajan vaikean tilanteensa keskellä. Asian palauttaminen valmisteluun tarkoittaisi pitkää odotusaikaa, kun kyse on kaikille aivan joka päivä kuuluvien ihmisoikeuksien toteutumisesta, sanoo vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki tiedotteessa.

Mistä aloitteessa on kyse

ILMOITUS

Aloitteessa paperittomille tarjottaisiin Helsingissä jatkossa välttämätön hoito, ja samalla heidän oikeutensa turvattaisiin. Helsinki on vuodesta 2014 lähtien tarjonnut kaikille raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille lapsille laajat terveydenhuollon palvelut. Nykyään muut paperittomat saavat vain kiireellistä hoitoa, joka perustuu nykyiseen terveydenhuoltolakiin.

Helsingin vasemmistoliitto on koostanut kymmenen kysymyksen paketin, jossa aloitteen sisältö puretaan tarkemmin.

Tavoitteena on taata paperittomalle ihmiselle paitsi oikeus kiireelliseen hoitoon myös hänelle välttämättömään hoitoon. Tällä hetkellä paperittomille ihmisille ei ole tarjottu lääkitystä pitkäaikaissairauksiin.

– Esimerkiksi välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet ja hoito ovat järkevää politiikkaa myös muiden helsinkiläisten kannalta. Ei ole inhimillistä, eettistä eikä kansanterveydellisesti viisasta odottaa ongelmien muuttumista kiireellisiksi. Esimerkiksi tarttuvien tautien mahdollisimman varhaisesta hoitamisesta hyötyvät kaikki, vasemmistoliiton tietopaketissa kirjoitetaan.

Helsinkiläisillä paljon laajemmat palvelut

Jos aloite menee läpi, se ei tule tarkoittamaan paperittomille parempia palveluita kuin helsinkiläisille. Aloite turvaisi paperittomille samat palvelut kuin turvapaikanhakijoille, kun helsinkiläisille taatut palvelut ovat huomattavasti laajemmat.

Välttämättömien lääkehoitojen lisäksi aloitteessa ehdotetaan muun muassa, että paperittomalle turvattaisiin perustuslain mukainen hätämajoitus. Käytännössä paikka asuntolassa tarkoittaa patjaa, jonka päällä nukkua.

– Raskaana oleville ja 0–2-vuotiaiden lasten perheille taattaisiin kriisimajoitus, joka on aina väliaikainen järjestely.

Perussuomalaiset ovat kritisoineet aloitetta, että se houkuttelisi ihmisiä Suomeen paperittomiksi. Helsingin vasemmistoliitto huomauttaa, että kansainvälinen tutkimus ei tue perussuomalaisten väitettä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki kirjoitti tänään blogissaan, miksi valtuuston tulisi hänen mielestään hyväksyä esitys.