Lehtikuva/Mikko Stig

Suuri osa jäi juuri ja juuri kilpailuttamisrajan alapuolelle.

Liikenne- ja viestintäministeriö tilasi yhteensä 17 ulkopuolista asiantuntijaselvitystävalmistellessaan maanantaina kaatunutta Anne Bernerin selvitysluonnosta liikenneverkon yhtiöittämisestä. Selvitykset maksoivat yhteensä 331 497 euroa.

Ministeriö perusteli keskiviikkona konsulttiselvityksiä tasapainon hakemisella siitä, millaista asiantuntemusta virkakunnassa tarvitaan ja millaista asiantuntemusta on mielekästä hankkia ulkopuolelta.

”Ulkopuolelta hankitaan yleensä tarkasti rajattua asiantuntemusta, jonka ylläpitäminen ei ole mielekästä pysyvässä virkakunnassa”, ministeriö tiedotti.

Liikenneministeriön tekemistä hankinnoista kuuden yrityksen palkkiot ovat vähän vajaa 30 000 euroa eli ne jäivät juuri ja juuri kilpailuttamisrajan alapuolelle. Ministeriön mukaan ulkopuolinen tieto tai osaaminen pyritään pääsääntöisesti hankkimaan kilpailuttamalla halvemman hinnan ja paremman laadun varmistamiseksi. ”Suorahankintoihin päädytään silloin, kun valmisteluaikataulu tai erityisasiantuntemuksen laatu sitä edellyttävät.”

”Esimerkiksi liikennesuoritteiden mallintamisen alueella osaamista on Suomessa hyvin rajallisesti. Suorahankinnoista tehdään aina perustelumuistio, joka on julkinen asiakirja”, ministeriö jatkaa.

Ministeriön mukaan ulkopuolisista konsulttiselvityksistä huolimatta kaikki valmistelu tehdään liikenne- ja viestintäministeriössä virkavalmistelussa ja virkavastuulla. Päätökset tehdään poliittisesti.