Jarno Mela

Hallituksen työ asettamiensa ihmisoikeustavoitteiden saavuttamiseksi on vielä kesken, kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) muistutti Vaasassa.

– Hallitusohjelmaa kiiteltiin laajasti kesällä 2019 ihmisoikeuskysymysten huomioimisesta. Kauniit sanat eivät kuitenkaan riitä, vaan hallitusta tullaan arvioimaan tekojen mukaan. Työsarkaa riittää, eikä useiden tärkeiden hankkeiden kanssa ole enää varaa odottaa, Honkasalo sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomi voisi nyt pelastaa afgaanien henkiä helpottamalla turvapaikanhakijoiden perheiden yhdistämistä sekä nostamalla pakolaiskiintiöitä esimerkiksi Afganistanista, johon on tänäkin vuonna palautettu turvapaikanhakijoita Suomesta.  

Listalla translaki, vanhemmuuslaki, seksuaalirikokset ja lähisuhdeväkivalta

Hallituksen tavoitelistalla ovat: ihmisoikeuksia loukkaavan translain uudistaminen, vanhemmuuslain päivittäminen sateenkaariperheet huomioiden, seksuaalirikoslainsäädännön uudistus sekä riittävien resurssien takaaminen lähisuhdeväkivallan vastaiseen työhön.

Puheessaan Honkasalo muistutti, että ilmastokriisi tulee syventämään ihmisoikeusongelmia maailmalla, mikä heijastuu myös Suomeen, kun valtiot ja yhteisöt kriisiytyvät ympäristön muuttuessa.

– Ilmasto ja ihmisoikeudet kulkevat käsi kädessä.Ilmastokriisi syventää ihmisoikeusongelmia maailmalla ja synnyttää uusia ihmisoikeusloukkauksia. Siksi ilmastoa ja ihmisoikeuksia on puolustettava entistä hanakammin, Honkasalo sanoo.