Merja Kyllönen muistuttaa siitä, että hyvät liikenneyhteydet ovat kilpailukyvyn tae.

Vasemmistoliiton suomussalmelainen kansanedustaja Merja Kyllönen korostaa hyviä liikenneyhteyksiä Suomen kilpailukyvyn edistäjänä. Kyllönen on entinen liikenneministeri.

Kyllösen mukaan hallituksen syyskuussa pidettävässä budjettiriihessä tulisi linjata tarvittavat toimenpiteet, joilla varmistetaan kolmen tunnin saavutettavuus liikkumisessa maakunnasta toiseen.

– Toimivat yhteydet ovat kansainvälisten yritysten, matkailun, oppilaitosten, kongressien, sekä muiden tapahtumien toimintaedellytysten kannalta avainasemassa, Kyllönen sanoo. 

– Lisäksi liikenteen investointiohjelmassa olisi edettävä valtateiden 4 ja 5 kunnostamisessa edelleen, vaikka palastellen, jos muuhun ei ole mahdollisuutta. 

Mäkiä ja mutkia

Kyllönen arvioi, että useat maakunnissa sijaitsevat tiet ovat liikenteen määrään suhteutettuna liian kapeita, mäkisiä ja mutkaisia. Lisäksi tiellä on alhaiset nopeusrajoitukset, ja erityisesti taajamissa on useita vaarallisia tasoliittymiä. Se hidastaa erityisesti raskasta liikennettä.

ILMOITUS

– Kaikkea työtä Suomessa ja ulkomailla ei voi edelleenkään tehdä etänä. Siksi toimiva liikenneverkosto on edelleen hyvä tae täkäläisten yritysten ja työvoiman kilpailukyvylle, Kyllönen linjaa.

Lentoliikennettä sinne, missä ei ole raiteita

Kyllönen harmittelee sitä, että koronapandemian vuoksi Finnair lopetti lentoliikenteen viidelle maakuntakentälle. Koronatukipakettina Traficom kilpailutti lentoliikenteen viidelle maakuntakentälle sataprosenttisella valtion rahoituksella.

– Kaikkien toimijoiden tavoitteena on, että lentoliikenne palautuisi mahdollisimman pian kaupallisella pohjalla. Kuitenkin koronatilanne on edelleen heikko ja matkustajamäärät eivät ole palautuneet toivotusti, hän totesi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kokouksessa Vaasassa torstaina.

– Lentoliikenteen varmistaminen julkisella tuella olisi merkittävä toimenpide koronasta elpymiseksi alueilla, joissa raideliikenne ei edelleenkään luo toimivaa vaihtoehtoa.