Antti Yrjönen

Hanna Sarkkinen on huolissaan sotealan työhyvinvoinnista. Hän puhuu kriisistä.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) on huolissaan sosiaali- ja terveysalan heikosta vetovoimasta ja siitä, että iso joukko alan työntekijöistä voi huonosti. Samaan aikaan työntekijöistä on huutava pula.

Hän toteaa koronapandemian kuormittaneen alaa samaan aikaan, kun valmistaudutaan suuriin muutoksiin, jotka soteuudistus tuo työpaikoille.

– Koko yhteiskuntaa koskettavan sosiaali- ja terveysalan työhyvinvointikriisin ratkaiseminen edellyttää poikkihallinnollisia toimia, Sarkkinen sanoo.

– Siksi sote-sektorin työvoiman saatavuuden varmistamiseksi ja alan houkuttelevuuden parantamiseksi tarvitaan poikkihallinnollinen ohjelma.

Sarkkinen puhui asiasta vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kokouksessa Vaasassa torstaina.

ILMOITUS

Johtamiseen panostettava

– Sote-sektorille ja tuleville hyvinvointialueille tarvitaan myös laadukasta ja osaavaa johtamista, jotta sote-uudistuksen myötä tulevat organisaatiouudistukset onnistuvat, Sarkkinen toteaa puheessaan.

Hän painottaa, että työhyvinvoinnin merkitystä ei voi liikaa korostaa, kun puhutaan työvoiman saatavuudesta. Hän tarjoaa lääkkeiksi muun muassa sitä, että työn ja perheen yhteensovittamiseksi on tärkeää mahdollistaa työntekijöiden osallisuus työvuorojen suunnitteluun.

Myös omaa ammattitaitoa pitää voida kehittää. Lisäksi tarvitaan koulutuspoliittisia ratkaisuja tukemaan uusien työntekijöiden koulutusta.

Kiitos ei riitä

Sarkkinen korostaa, että palkkaus on myös yhteiskunnallinen kysymys, vaikka se usein ohitetaan työmarkkinakysymyksenä. Alan palkkatasoa on myös sote-uudistuksen myötä alueellisesti harmonisoitava.

– Sote-alan ammattilaiset eivät elä kiitoksella, eivätkä kutsumuksella, Sarkkinen sanoo.

Hän vaatii toimia laajalla rintamalla.

– Tämä kansallinen kriisi on otettava vakavasti ja tarvittavat toimet on saatava nopeasti liikkeelle eri hallinnonalojen tiiviissä yhteistyössä, Sarkkinen sanoo.