”Sote-ammattilaisten palkat ovat liian pienet ja alan vetovoima heikkenee kaiken aikaa.”

Ensimmäinen syyskuuta astuu voimaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten oma työ- ja virkaehtosopimus – sote-sopimus.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen mukaan oma sopimus antaa vihdoin sote-alan ammattilaisille mahdollisuuden parantaa työehtojaan varsinaisella neuvottelukierroksella.

– Terveydenhuollon henkilöstö on tehnyt eturintamassa töitä koko pandemian ajan. Hoitajat ovat pelastaneet ihmishenkiä oman ja läheistensä terveyden uhalla. Tästä kiitokseksi he ovat saaneet lisää töitä ja itse tulostettavan kiitoskortin, Pekonen sanoi eduskuntaryhmän kesäkokouksessa pitämässään puheessa.

Palkankorotukset tavoitteeksi

Pekosen mukaan Sote-uudistuksen kynnyksellä koko sote-alan kannattaa toimia vahvana ja yhtenäisenä rintamana näissä neuvotteluissa.

– Silloin tavoitteena pitää olla palkankorotukset. Sote-ammattilaisten palkat ovat liian pienet ja alan vetovoima heikkenee kaiken aikaa. Palkankorotuksilla ei korjata suoraan työolosuhteita mutta niillä voidaan saada alalle tarvittavaa pysyvyyttä ja turvata siten henkilöstön saatavuutta, sanoo Pekonen.

ILMOITUS

Kesällä osana Vasemmistoliiton ministerivaihdoksia Pekonen siirsi sovitusti sosiaali- ja terveysministerin salkun Hanna Sarkkisen kannettavaksi. Heti ministeriyden jälkeen Pekonen meni töihin auttamaan koronarokotuksissa Riihimäellä. Koulutukseltaan Pekonen on lähihoitaja.

Kentällä selvisi hoitoalan korona-arki

– Oli ilo huomata, ettei se hoitaja Aino-Kaisa ole mihinkään minusta kadonnut. Kesätyössä sain myös kuulla, millaiseksi arki hoitoalalla on koronan aikana mennyt, Pekonen sanoo.

– Jotkut hoitajat ovat saaneet jopa matalampia korvauksia lisätyöstä. Monissa paikoissa henkilöstöpula on ollut kroonista jo ennen pandemiaa, ja tilanne on edelleen pahentunut. Nämä ongelmat voidaan korjata palkkausta ja työehtoja korjaamalla, sanoo Pekonen.

Hän puhui vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa torstaina.