Emma Grönqvist

Nyt budjettiriihen alla tilanne on toinen. Tässä suhdanteessa ei Saramon mukaan enää ole tarvetta elvyttää, mutta tulevaisuusinvestointeja on tehtävä. Erityisesti tiedeministerin tontille suunnitellut leikkaukset pitää hänen mukaansa perua.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo sivalsi kokoomusta velalla pelottelusta eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa.

– Lähes kaikki ovat toistelleet sitä, kuinka ”90-luvun virheitä” ei saa toistaa. Kun hallitus on vastuullisesti tehnyt toisenlaista politiikkaa, eikä syössyt Suomea lamaan, alkoi huuto, että velkaa otetaan liikaa. Tämä siitä huolimatta, että olemme ottaneet velkaa verrokkimaita vähemmän, sanoo Jussi Saramo.

Saramon mukaan koronakriisin hallittu hoitaminen – ilman ihmisten syrjäyttämistä 90-luvun tavoin – edellytti palveluista ja turvaverkosta huolehtimista ilman paniikissa tehtyjä leikkauksia ja kehysten orjallista noudattamista.

Julkinen talous tasapainossa jo ensi vuonna

– Kokoomus on jaksanut irvailla, että hallituksen päättämällä uralla velkaantuminen loppuu vasta tulevien hallitusten aikana. Enää ei tarvitse irvailla. Valtionvarainministeriö laski jo aiemmin, että velkaantuminen taittuisi jo melkein tämän hallituskauden aikana.

Nyt tilanne näyttää Saramon mukaan vieläkin paremmalta.

ILMOITUS

– Uusin arvio – Osuuspankin – on, että julkinen talous olisi tasapainossa jo ensi vuonna, Saramo sanoo ja muistuttaa, että edellinen Sipilän oikeistohallitus yritti saada velkaantumistilanteen näyttämään kautensa lopulla todellista paremmalta myymällä tuottavaa omaisuutta ja siten pahentamalla valtiontalouden todellista nettovelkaa.

Työttömyysturvan leikkaukset työllisyystoimena hölmöä

Kaksi vuotta kestänyt puhe työttömyysturvan leikkaamisesta työllisyystoimena näyttää Saramon mukaan nyt aiempaakin hölmömmältä, kun valtionvarainministeriönkin mukaan työllisyystoimia on tehty oikeistohallitusta enemmän ja ongelmana on jo monilla aloilla koulutetun työvoiman puute.

– Suomen ongelmat eivät siis ratkea leikkaamalla, vaan koulutukseen panostamalla ja maahanmuuton ongelmat korjaamalla.
Migrin peruskorjaus ei Saramon mukaan voi enää odottaa.