Emma Grönqvist

Vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed: Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus on harppaus kohti vahvempaa itsemääräämisoikeutta.

– Kansalaisaktivistien ja hallituksen yhteistyön tuloksena Suomeen saadaan pian uusi, entistä huomattavasti parempi seksuaaliväkivaltaa ja häirintää koskeva kokonaislainsäädäntö, vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Suldaan Said Ahmed sanoo.

– Tulevaisuudessa voimme tukea väkivallan ja häirinnän uhreja nykyistä paremmin, lain turvaamin toimintamallein. Suomi liittyy uudistuksella edelläkävijöiden joukkoon ja toimii sen myötä myös esimerkkinä muille valtioille.

Eduskunta käsitteli tiistaina täysistunnossaan seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta. Lakivaliokunnan jäsenenä uudistuksen käsittelyyn osallistunut Said Ahmed iloitsee valmistelutyön lopputuloksesta.

”Otetaan askelia kohti Suomea, jossa vain kyllä tarkoittaa kyllä”.

Suostumus ratkaisee

Said Ahmed toteaa, että nyt tehdään seksuaalirikoksia koskevaan lainsäädäntöön mittavia uudistuksia. Kaikkein merkittävin muutos hänen mielestään uudessa lainsäädännössä on se, että se ottaa huomioon uhrin suostumuksen puutteen sukupuoliyhteydessä.

Tähän asti raiskauksen määritelmä on perustut väkivallan käyttöön tai sillä uhkaamiseen. Puutteellisen määritelmän vuoksi on ollut mahdollista, että seksuaaliväkivallan uhrit ovat jääneet ilman tukea ja tekijät ilman tuomiota.

ILMOITUS

– Olen erittäin tyytyväinen lakikokonaisuuteen. Sen avulla otetaan askelia kohti Suomea, jossa vain kyllä tarkoittaa kyllä ja jossa väkivallan sekä häirinnän uhreja uskotaan. Uusi laki kunnioittaa entistä enemmän kaikkien itsemääräämisoikeutta sekä turvaa heikommassa asemassa olevia, Said Ahmed toteaa.

Monta parannusta

Suostumusperustaisuuden lisäksi lainsäädäntöä uudistetaan muun muassa säätämällä kovempia rangaistuksia lapsiin kohdistetuista seksuaalirikoksista sekä selkeyttämällä ja laajentamalla esimerkiksi seksuaalisen häirinnän ja törkeiden rikosten määritelmiä. Lisäksi uudessa lainsäädännössä tehdään seksuaalisen kuvan luvattomasta levittämisestä rangaistavaa.

Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus käynnistyi Suostumus2018-kansalaisaloitteen kerättyä yli 50 000 allekirjoitusta. Uudistuksen valmistelutyössä on osallistunut myös kansalaisaloitteen aktiiveja sekä kuultu useita kymmeniä asiantuntijoita.